Със своите лъжи лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски руши европейското бъдеще на македонските граждани. Това заявява евродепутатът Андрей Ковачев пред БГНЕС по повод изявленията на Мицкоски на митинг в Скопие.

„Християн Мицкоски лъже. Той манипулира и лъже с всяка своя дума. Мицкоски се опитва да печели някакви политически дивиденти с измислиците, които говори. Твърдението му, че България иска да разпарчетоса Македония, с което плаши гражданите, е абсолютна лъжа, измислица и глупост“, категоричен е Ковачев.

Той припомни, че през 2001 г. България застана категорично зад Македония, подкрепи нейната териториална цялост и суверенитет.

„България е една от първите, които ратифицираха Протокола за членство в НАТО, за да бъде геостратегически и политически Македония в евроатлантическата общност и защитена.

България е протягала, протяга и ще протяга винаги ръка за братска помощ на своите най-близки“, каза евродепутатът от Европейската народна партия.

Ковачев отново подчерта, че София по никакъв начин не поставя под съмнение съвременната македонска идентичност и това как хората там обозначават днес своя език. „Никога не сме поставяли това под въпрос.

Единственото, което искаме е да се обединим около историческата истина, тя да не ни разделя и да бъде повод за омраза и разединение между хората. Това е дълбоко европейско искане, то е в основата на Европейския съюз“, уточни той.

Според него нищо не е под риск. „По никакъв начин България няма как да вземе Гоце Делчев или Дамян Груев от Македония, защото това е обща история. Тя е обща, но не е споделена, както му се иска на Мицкоски.

Той директно се обяви срещу Договора с България и с Гърция, да не бъдат зачитани. Той се опитва да руши европейското бъдеще на македонските граждани“, подчерта Ковачев и добави:

„Тъй като ВМРО-ДПМНЕ на Християн Мицкоски е част от Европейската народна партия няма как да не повдигнем този въпрос пред нея заради неговите призиви срещу България и да не се зачитат договорите“.

Ковачев е изключително учуден от думите на Мицкоски, който е лидер на партия, която носи името ВМРО.

„Това е фарс, нямам как да си лидер на партия, която претендира, че започва своето съществуване през 1893 г. и да бъде наследник на БМОРК, ВМОРО и ВМРО, а в същото време да проповядва всичко срещу, което е била организацията и срещу нещата, за които тази историческа организация се е борела през цялото си съществуване, когато нейни лидери са били Гоце Делчев, Дамян Груев, Христо Татарчев, Тодор Александров, Иван Михайлов и др.“, каза българският евродепутат.

Според Ковачев Християн Мицкоски е запознат с делото на историческото БМОРК, ВМОРО и ВМРО.

„Поради това, че няма как да не знае за какво става дума, той явно продължава с комунистическата идеология и пропаганда на омраза срещу България. Мицкоски продължава с манипулацията на историческите факти, така че те да бъдат насочени срещу българския народ, история и срещу всичко свързано с България в Македония.

Това е много тъжно и по никакъв начин не отговаря на европейските ценности. Той не разбира европейските ценности, явно не разбира, защо Роберт Шуман и Жан Моне са предложили обединението на нашия континент след Втората световна война, за да се преодолее омразата, разединението и манипулациите, а не за да се продължи с тях.

Истината е обратна на всичко, което наговори Мицкоски. Омразата, лъжата и разединението не са европейски ценности. Само чрез истината може да вървим напред към преодоляване на разединението от миналото“, категоричен е Андрей Ковачев.