Расте напрежението в Северна Македония след вчерашното интервю с премиера Зоран Заев, в което обяви, че с България има не споделена, а обща история.


Зоран Заев: Договорът ще бъде закон, България не е фашистки окупатор, Гоце Делчев е и на двете страни


Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ настоя за оставката на премиера на Северна Македония Зоран Заев, поради вижданията, изразени в интервю за българска медия, предава македонската информационна агенция „Макфакс“, цитиран от Фокус.

ВМРО-ДПМНЕ разпространи изявление тази сутрин, в което подчерта, че Заев е „позор за държавата“ и след изразените от него антидържавни възгледи оставката е неизбежна стъпка.

„Няма македонец, който да не се срамува от ухажването на Заев на българското правителство в ущърб на македонските интереси. Зоран Заев продава македонската идентичност, език и история.

Зоран Заев се отказа от Гоце Делчев - червената линия на македонската идентичност. От центъра на Скопие Заев каза, че българите са освободители през Втората световна война, и по този начин отъждестви македонските партизани с бандити“, заявиха от ВМРО-ДПМНЕ .

Партията бе категорична, че Заев не трябва да чака хората да го сменят, а да подаде оставка незабавно.

По-рано лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски призова за протест в защита на червените линии в преговорите с България, който ще се проведе тази вечер под формата на автошествие.