Евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков нарече връщането за четвърти път от Европейската комисия на българския план за възстановяване “краен и срамен провал” за правителството.

"Не мога да повярвам, че доживяхме да видим, че България финансира Европейския съюз, тъй като в момента не получаваме никакви средства от Съюза, а нашите вноски към него вървят. Това означава, че България в момента внася много повече в ЕС, отколкото получава. Четвърто поредно отхвърляне означава краен и срамен провал в подготовката на Плана за възстановяване и устойчивост.

Искрено се надявам правителството да потърси помощ. Не е срамно, ако не знае да пита. И тук, в ЕП има хора, които дълго работихме по правилата за плановете за възстановяване и устойчивост и оперативните програми, защото от тук насетне всеки ден расте шансът да изгубим пари."
 
ЕК иска 70% от средствата да бъдат договорени до края на годината. Възможно ли е това?
 
"Аз не мисля, че това е възможно, тъй като другите държави са получили общо около 80 милиарда. Те ги договарят от миналия октомври или дори по-рано. За съжаление България закъснява много и не мисля, че ще може да постигне така договорените цели да договори 70% за шест месеца, при положение, че една година не могат да го одобрят."
 
България трябва да получи близо 13 милиарда лева по този план. Ако не успее да ги договори, какво ще стане с недоговорените пари?
 
"За съжаление парите трябва да се използват до 2026 година и всичко, което не е използвано към този момент ще се върне към Европейския бюджет и  нашите общини и фирми ще бъдат лишени от подобно финансиране."