ГЕРБ не иска властта за сега, целта е да се излезе от изолация. Това заяви пред bTV социологът Андрей Райчев. Според него ГЕРБ вече е постигнала първата си победа, като е разделила коалицията срещу себе си, визирайки БСП.

„В началото имаше три партии, поставящи ГЕРБ в изолация. Бойко Борисов успя с тази история с хартиената бюлетина да отдели БСП от другите, а г-жа Нинова направи маневрата да се отдели от съюзниците си и да отиде в „хартиената коалиция“, припомни социологът.

"За да излезе от пълна изолация ГЕРБ трябва да раздели „Демократична България“ от „Продължаваме промяната“, което не може да стане сега и веднага", каза още той.

„Българите изпращат депутати с две инструкции – не се съюзявайте с „гадовете“ и направете някаква коалиция. „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ продължават да стоят на полярната картина. Борисов се насочва по консенсусната“, а у нас тази страна винаги е печелившата, каза още социологът.

Според него кандидатът за премиер проф. Николай Габровски няма да успее да състави правителство, но заявката за кабинет „налива вода в мелницата на консенсуса“.

Социологът допълни, че вратите остават отворени за кабинет с третия мандат:

„За г-жа Нинова е много важно да влезе в правителство. Това е единственото, с което може да се яви на този конгрес. Ако тя е извън правителство, с четири лоши избора и на всичко отгоре прогонена от съюзниците си, невзета в правителство – с какво ще иде на конгреса?“, риторично попита Райчев и отново спомена, че според него ГЕРБ не преследва властта, а излизане от изолация.

"На тях им остана само да разделят „Демократична България“ от „Продължаваме промяната“. Това е розовата им мечта. Те са голяма партия и центристка. Като си в центъра, а полюсите не надделяват – ти си на власт“, добави Райчев.

„Демократична България“ не може да стане голяма партия, но може да спечели София. Без ПП няма да се справят с тази задача, категоричен е той.

Категорично - с този ход Борисов застава в консенсусна поза, като им казва, че да не преговаряш за правителство с проф. Габровски е меко казано проява на лош вкус.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук