Министерството на туризма насърчава националните курорти като средища за разнообразни видове туризъм през цялата година. Това заяви ресорният министър Николина Ангелкова за 50-годишния юбилей на ВС „Албена”.

Тя посочи, че с новите промени в законовата рамка в сектора тяхната дейност ще стане много по-ефективна и целенасочена не само към определен фокус туристи и отделни пазари, но и към прилагане на все по-иновативни продукти и форми на обслужване.

„Благодаря на министър-председателя Бойко Борисов, който съобщи за инициативата за насърчаване на организирания туризъм и така да привлечем вниманието както на чуждестранните, така и на българските туристи“, каза още министър Ангелкова.

Тя заяви, че със спортната си зала и новата конферентна зала „Перуника хол” Албена има огромен потенциал за разнообразни събития през цялата година.

Министерството на туризма ще една от първите институции, която ще се възползва от иновативната зала и ще проведе следващия си Национален съвет в нея.

Заедно с управителния съвет на „Албена“ АД Ангелкова постави капсула на времето в специален постамент с послания към бъдещите поколения, която ще бъде отворена за 100 –годишния юбилей на курорта. Капсулата съдържа пясък от плажната ивица на курорта, мед и минерална вода, произведени в него, юбилейни значки, флашка със снимки, разкриващи историята на ваканционното селище, вестник, посветен на юбилея и монета от 2 лв. за късмет.

По данни на НСИ в Албена има 15% ръст на българите за периода април-юни, в броя на нощувките ръстът е 27 на сто, а в приходите от тях –над 31%.

Приходите през юни са близо 15 млн. лева, като от пребиваването на български туристи ръстът е 33%. Очакваме летният сезон да е в рамките на прогнозите ни, които направихме в началото на годината и се надявам да достигнем нивата от миналата година, коментира Ангелкова.

Курортът-юбиляр събра над 500 свои служители, работили за каузата на българския туризъм, които заедно пяха известната песен на Маргарита Хранова „Честит рожден ден, Албена”.