Група от 66 руски граждани е блокирана в момента в Банско и трябва да бъде извозена. Това съобщи на брифинг министърът на туризма Николина Ангелкова. 

Тя разкри, че те е трябвало да отпътуват утре с чартърен полет, но това е било осуетено заради безопасността на останалите пътници в самолета. 

"В Банско към момента има най-много чуждестранни граждани в сравнение с останалите курорти, те са 111 към днешна дата. Тази сутрин отпътуваха 46 британски граждани, утре още 29. 

Получихме информация и по отношение на руските граждани, които трябваше да отпътуват утре с чартър от Русия, те са общо 66, 55 от тях са през туроператорски компании. 

Получихме информация, че има вероятност да не бъдат качени на самолета с оглед на това, че са от град, поставен под карантина. Проведохме разговор с руския посланик, на когото бих искала да благодаря за това максимално бързо да бъдат извозени тези туристи.

Той пое ангажимент това да се случи с отделен чартър, ако е възможно още в рамките на утрешния ден. Поддържаме връзка и с хотелите на град Банско, където в момента са настанени тези туристи, така че всички да бъдат на едно място до осигуряване на отделен чартър", коментира Ангелкова.

Тя отново предупреди родните туроператори да не се държат безотговорно и да организират почивки за български граждани в чужбина.

"Няколко пъти в изявление последните дни подчертах колко е безотговорно поведението на туроператорите, които реализират почивки на български граждани. Към днешна дата - има много индивидуални почивки през онлайн платформи, за които ежедневно получаваме информация.

47 организирани туристи са извън България - в Куба, Мексико, в Аржентина, Занзибар и Великденските острови. Към момента туроператорите дават информация, че единствено Буенос Айрес е проблемната дестинация с оглед на ограничените полети.

Искам да се обърна и към туроператорите, защото всеки един в тази ситуация е поел риска да замине и в момента е редно те или почиващите да си заплатят допълнителните разходи, за да може да се приберат с турски авиолинии, които летят например от Аржентина. 

Средствата ще бъдат възстановени от съответната авиокомпания, с която се реализира пътуването. Именно това сме съобщили на туроператора, който е организирал почивката на 12 български граждани в Аржентина, за да могат те да бъдат прибрани."

Министър Ангелкова разкри и каква е ситуацията с българите, блокирани на Малта:

"За туристите в Малта получихме информация, това са основно индивидуални туристи, които са направили резервацията си през букинг. Колегите се опитват да се свържат индивидуално и отново съвместно с нашето посолство там, за да видим какви могат да бъдат вариантите за прибиране на нашите съграждани.

Апелираме към отговорно поведение, особено в тази толкова сложна ситуация."

"В момента в цялата страна има 961 чужди граждани, които са нощували в местата за настаняване. 
Към 18 март общо 2006 души - българи и чужденци са пренущували в местата за настаняване. Буквално нямаме туризъм и това е абсолютно разбираемо с оглед на ситуацията, в която се намира целия свят", допълни още Ангелкова.