Анонимен свидетел, разпитван по разследването за аферата "Митници", разказал, че на сбирка през януари т. г. в дома на Бойко Рашков се обсъждало как сегашният вътрешен министър Калин Стоянов да бъде дискредитиран и свален, а неговото място да заеме досегашният главен секретар Живко Коцев.

На срещата присъствал и обвиняемият Стефан Димитров. Това стана ясно днес в Софийския апелативен съд, където се гледаха мерките за неотклонение на бившата шефка на Агенция "Митници" Петя Банкова и на Стефан Димитров.

Нови скандални разкрития за Бойко Рашков, Живко Коцев и контрабандистите БЛИЦ TV

По разследването, освен Банкова и Стефан Димитров, обвиняеми за участие в престъпна група за контрабанда, пране на пари и подкупи са още бащата на Стефан - Марин Димитров, соченият за контрабандист Никола Николов-Паскал, който се издирва.

БЛИЦ припомня, че в сряда обвинение получи и бившият главен секретар на МВР Живко Коцев. Той е на свобода срещу 20 000 лева гаранция.

Днес стана ясно, че почти всички висши началници в МВР били разпитвани като свидетели. Повечето от тях заявили, че са виждали Стефан Димитров много пъти във вътрешното министерство.

Марин и Стефан Димитрови поне десет пъти са се срещали с Бойко Рашков в МВР в периода от 28 май 2021 г. до 30 март 2022 г. Това пък става ясно от писмен отговор от вътрешното министерство, изпратен до парламентарната комисия за скандала в митниците.

Апелативният съд наложи постоянен арест на Банкова и Стефан Димитров. Според магистратите може да се направи обосновано предположение, че и двамата са извършили престъпленията, за които са обвинени.

Срещу двамата били събрани писмени и веществени доказателства, изготвени били вече и някои експертизи. Според съда, ако Банкова и Димитров са на свобода, могат да извършат престъпления.

Банкова е обвинена вече и за принуда към 18 служители на митницата, които били командировани на различни позиции.

Адвокатите на Банкова и Димитрова заявиха, че няма основание за задържането им и делото се движело извън пределите на правото.

"Никога не съм извършвала никакви нарушения и престъпления. Работила съм само за интереса на държавата", каза днес Петя Банкова. Каза и, че докато е била шеф на митниците, се увеличили количествата на заловени наркотици и контрабандни стоки.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук