С визитите в Русия не завиваме на Изток. Премиерът Борисов се пробва да провежда многопосочна дипломация. Това заяви политологът проф. Антоний Гълъбов в предаването „Лице в лице“ по bTV.

„Срещата е с Руската федерация, което е различно от тези с братска Русия“, уточни той. По думите му, ако успеем да балансираме, предимствата на България като посредник ще позиционират страната ни по съвсем различен начин. Важно е да не загубим мащаб, който ни прави интересни, както за ЕС, така и за Западните Балкани.

„Позицията е, че имаме зони на споделен интерес, но не и на затопляне на старите отношения. Това не е завой на Изток. Важно е Борисов да държи всички врати отворени“, подчерта политологът.

„Изток значи не само Русия, а и Китай. Борисов получава исторически шанс в момента. Предполагам че ще се опита да произведе новина след визитата си, както го умее“. Това коментира социологът Първан Симеонов.

По думите му голямата битка не е за сърцето на Москва, а за българите. „Всички партии в парламента вкупом звучат източно. Повечето българи харесват Русия“, уточни Симеонов. „Борисов се движи по ръба и на вълната на изборите“.

Проф. Гълъбов сравни посещението на министър-председателя на България с това на президента Радев. „Президентът Радев стои извън институцията си. Той стои като опозиционен лидер. Можем да очертаем две стратегии по отношение на визитата в Русия. Срещата бе обявена с повод 24 май, но този повод изчезна някъде по терена. Другият подход, който виждаме от посещението на Бойко Борисов е много по-прагматичен, по-ясен и с конкретни позиции, които отстояваме. Преди да прави изявления, президентската администрация трябва да свърши нещо. Опасявам се, че урокът не е научен. Има много важни теми, по които през администрация мълчи“, отбеляза Гълъбов.

„От една страна имаме един постсъветски подходи, в който казваме: "Нали не ни се сърдите", а от друга - един прагматичен подход от името на ЕС. Нека видим коя стратегия ще е по-успешна“, каза Гълъбов.

„Срещата с президента беше определена като работна и се проведе в Сочи, което показва, че е на по-ниско ниво. От руска страна подходът на министър-председателя вдъхва повече респект“, каза още политологът.