Настоящите преговори за Сирия в Астана могат да бъдат своеобразен трамплин към решението за политически преход в страната. Това коментира арабистът проф. Владимир Чуков по повод мирната конференция за сирийската криза под патронажа на Руската федерация, Иран и Турция, която продължава в казахстанската столица, цитиран от "Фокус".
„Тези технически преговори, такива за наблюдение, за спазване на примирието би трябвало да отведат към по-сериозните политически, които в Астана няма как да се случат. Първо, времето е много ограничено. Второ, противоречията са твърде много. На предна линия излизат военните т.е. това са представители на групировките, които се подписаха в споразумение на 30-ти декември, а политиците се явяват техни съветници. В Женева би трябвало да си сменят ролите. Това е интересната диференциация между отделните страни и субекти, участващи в срещата в Астана“, посочи той. 

Според проф. Владимир Чуков промяната в позициите на Вашингтон по отношение на сирийската криза се усеща. Той припомни, че новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп ясно е заявил, че мишена за страната му ще бъде „Ислямска държава“ .