Беше очаквано, че ще има нови компенсации за цените на електроенергията, тъй като те продължават да са високи. Но колко дългосрочни могат да бъдат компенсациите, е друг въпрос. Това коментира Владислав Панев от "Демократична България" в "Още от деня".

Ако има претенции за компенсации в дългосрочен план, те трябва да бъдат свързани с ангажимент от страна на частния бизнес в посока на енергийна независимост на държавата, домакинствата и бизнеса. Ние можем да отприщим частни инвестиции за милиарди левове, ако направим това, допълни той.

Панев съобщи, че днес е бил крайният срок за предложение между първо и второ четене на Закона за инвестициите във ВЕИ-та. По думите му до един месец това ще бъда факт и ще доведе до облекчение на процедурите за инсталиране на ВЕИ мощности за собствена употреба – без субсидии.

По повод протеста на превозвачите на 18 май Панев коментира:

Обсъждаме мерки в коалицията, включително прословутите 25 ст. на литър гориво отстъпка в рамките на 50 литра месечно. Това са мерки, които ще облекчат превозвачите.

Според него има проблеми в коалицията.

Факт е, че е нужен повече диалог в рамките на коалицията – за това е прав Слави Трифонов, смята Панев.

Той добави, че текат бавно реформите и поради това миналата седмица от ДБ са „били камбаната“, за може не просто да се компенсира бизнесът и домакинствата, а да бъдат стимулирани да инвестират.