Преговорите продължават. Няма да се постигне най-вероятно в този уикенд съгласие по пакета със санкции. Почти всичко друго е договорено, остават само санкциите върху петрола. Това каза вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев в предаването „Говори сега” по БНТ по повод гласуването на новия пакет от санкции срещу Русия.

По думите му, позицията на България е абсолютно ясна - ако има отлагане на санкциите за някои държави, ние също искаме да сме включени.

„С 36 долара в момента руския петрол е по-евтин от брент”, посочи Василев и уточни, че „Лукойл” може да работи и с неруски петрол. Той обясни, че това може да създаде проблеми със сероочистването – опасност от обгазяване на Бургас, или да се намалят количествата петрол, които „Лукойл” обработва. Това може да създаде дефицит и да доведе до поскъпване.

Вицепремиерът подчерта, че „Газпром” е прекратил едностранно договора с България. В момента, в който това се е случило, „Булгаргаз” е осигурил нужните количества.

В момента текат преговори с Азербайджан. Те се водят от „Булгаргаз” с частни фирми.

Водят се преговори и да имаме достъп до терминалите за втечнен газ от Турция. „Там говорим за огромни количества”, каза Василев.

„Ние вече не можем да разчитаме на „Газпром”. „Газпром” се показаха като абсолютно нелоялен партньор и абсолютно ненадежден контрагент”, заяви вицепремиерът.

„Да, ние ще бъдем задължени да си изпълняваме договора, ако се съгласят да приемат плащания в долари. Договорът свършва в края на годината”, добави той.

В момента се водят последните преговори на "Булгаргаз за да се види дали ще може да се постигне цена – същата или по-ниска от тази за април месец. Което е по-ниска от цената на "Газпром", каза Василев. 

По отношение на гласуването на санкциите на ЕС за Русия той посочи: "В момента вървят преговори. Ако има удължаване за някои държави, т.е. те няма да трябва да поемат икономическия и технологичния риск, ние също искаме да участваме. Доколкото знам, не са приключили успешно, във вторник ще продължат. Може да се наложи лидерска среща. Нашата позиция е, че ако имаме дерогация, ние искаме да сме включени. Ако не, ние няма да подкрепим". 

Василев не смята, че ще се стигне до налагане на вето от страна на България върху пакета от санкции. Той сравни помощта на западните страни към Украйна с помощта, която СССР е получил от своите съюзници по време на Втората световна война и благодарение на която започва да изтласква германците. 

Вицепремиерът начерта няколко сценария за развитието на войната в Украйна. "Който и да стане, ние сме за следващите 4-5 години във военна икономика. Ние трябва да планираме, че ще има постоянна несигурност. Трябва да се огледат всички логистични пътища, как можем ние да се подсигурим, така че това нещо да има минимален ефект върху българската икономика", посочи той.

"Няма да е лесно, но няма да има някакво драматично обедняване. Цените на енергоизточниците със сигурност ще бъдат по-високи в целия свят. Цените на хранителните продукти със сигурност ще се качат, тъй като Украйна и Русия са огромни производители на хранителни продукти и износители на световния пазар. Логистиката, особено черноморската логистика, ще стане много по-скъпа", каза Василев и посочи, че тези три фактора са много важни и няма как да бъдат избегнати в следващите години.

По отношение на протестите на превозвачите и искането за намаляване на акциза на горивата, вицепремиерът каза: "Ние имаме най-ниския акциз в Европа и Европа не позволява допълните дерогации. Махайки акциза, те казват: "Дайте ни милиард и половина субсидия". Ами трябва да и вземем от данъците, от всички граждани". Той беше категоричен, че такова намаляване няма да има.

По думите му, намаляването на акциза на тока е "позволено и правилно". 

Относно обтегнатите отношения на управляващите от партия "Продължаваме промяната" и президента Румен Радев Василев заяви: "Не сме се скарали. Просто имаме много твърди различия по една определена тема – дали и как да се помогне на Украйна. Казах, че позицията му е позорна". Василев уточни, че в личен разговор Радев ги е уверил, че когато ги е нарекъл "мошеници", "не е имал предвид нас".