Да се въведе праг на същественост, при който подателят на сигнал за данъчна измама, може да получи част от събраната сума като награда. Това предложи министърът на финансите Асен Василев, който се включи в края на заседанието на Съвета по тристранно сътрудничество. 

Василев мотивира идеята с това, че често подателят на сигнал за данъчна измама в огромен размер е човек, който работи във фирмата - нарушител. Подаването на сигнала обаче би го оставило без работа и дори може да застраши живота му, коментира Василев. 

Ето защо трябва да бъде въведен стимул, смята министърът на финансите:

"Когато става дума за десетки или дори стотици милиони неплатен данък, да може това лице да знае, че ако подаде такава информация, когато се събере данъкът, ще има, така да се каже, осигуреност до края на дните си".

Линията на бедност за 2024 г. ще бъде 526 лева, вместо досегашните 504 лева.

Това предвижда проект на правителствено постановление, който беше обсъден на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. С това повишение ще се увеличат финансовите помощи за над 670 000 хора с увреждания, обяви заместник социалният министър Гинка Машова:

"Разходите за бюджет на Министерството на труда и социалната политика (за 2024) ще възлизат на 661 млн. лева - за сравнение за 2023 година са 633 млн. По Закона за социално подпомагане се очаква да бъдат подпомогнати 123 508 души. Ще се разшири и обхватът на хората, получаващи социална пенсия за старост".
 
Всички работодателски организации дадоха подкрепата си за новия размер на линията на бедността.

КНСБ и КТ "Подкрепа" настояват за промяна на методиката за определянето ѝ, за да се включи и инфлацията. Експертните сметки на двата синдиката сочат, че по този начин линията на бедност за догодина трябва да бъде между 646 и 714 лева. 

Съветът за тристранно сътрудничество не подкрепи оставането на нулевата ДДС ставка на хляба и брашното до средата на следващата година.  Част от работодателските и синдикалните организации са против и запазването на 9-процентния налог за ресторантьорите при по-сериозни мерки за изсветляването на бизнеса им. 

Остри критики срещна идеята при неиздаване на касова бележка да не се заплаща сумата на стоката или услугата.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук