Обсъждаме да се прави централизирана покупка на електроенергия. Това каза вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев в отговор на въпроси на депутатите от Комисията по енергетика за проблемите пред общините и университетите с цените на електроенергията.

"Наистина проведохме среща с общините, както знаете това е проблем, който съществува не само за общините, а за галериите, университетите, училищата", каза още министърът. Той посочи, че има конкретни разговори за компенсаторни механизми в краткосрочен план, но дългосрочното решение според него трябва да е пазарно.

 

"Обсъждаме с Министерство на енергетиката и Министерство на регионалното развитие и благоустройството, общините казаха, че те имат собствен механизъм, да се прави централизирана покупка на електроенергия на фиксирани 12 до 24- месечни договори. Това ще се отнася и за ВиК дружествата", каза още той.

По думите му така няма всяка библиотека да си избира брокер и да разбира от цени на електроенергията. По думите му целта е да се получи устойчивост на цената на електроенергията.