Силно се надяваме, че ще успеем да направим правителство и да изкара 4-годишен мандат. Това каза в предаването „Панорама” един от лидерите на „Продължаваме промяната” Асен Василев.
 
„Преговорите за правителство продължават. Най-нормалното е първата политическа сила да излъчи председател на парламента. Никола Минчев беше нашето предложение за председател на парламента.

Знакът, който даваме с него, е много ясен - идва ново поколение в политиката, което няма обвързаности, няма багаж и е градивно, иска да тръгнат нещата по нов начин, да се работи заедно, да си изчистим и подредим държавата, за да може това поколение да може да работи в България и техните приятели да поискат да се върнат”, каза още Василев.

По отношение на коалиционното споразумение, което трябва да подпишат бъдещите партньори, той заяви, че са готови всички секторни политики и в момента се изготвя политическата част – за структурата и състава на Министерски съвет, как ще се работи.

„Окончателен вариант на споразумението няма как да има, докато всички партии не кажат, че са съгласни с него и не е постигнато съгласие по всички точки.

Той бе категоричен, че формулата 8:4:3:2, която Румен Гечев лансира, не съществува. „Спрямо бройката депутати ще има съответната тежест в МС. Когато се разберем, тогава слагаме чертата. Нямаме право на трета грешка тази година.

Все още не е ясно дали аз ще съм финансов министър. Нашето предложение е аз да съм финансов министър, а Кирил Петков – премиер”, посочи той.

Василев отново заяви, че програмата е за 4-годишен мандат на управление. „Първата ни задача е да се спрат течовете и корупцията, на която сме свидетели и това да стане по системен начин.

Другото важно нещо е да се овладеят кризите, които в момента имаме – здравна, енергийна и политическа. И третата, най-важна и най-дългосрочна задача – да се вдигнат доходите, да тръгне икономическият растеж и да си подредим държавата така, че да ни е кеф да живеем в нея”, каза той.

„Бюджетът на служебното правителство не е съгласуван с нас. Аз не съм го виждал, трябва да се видят всички детайлни разбивки, за да се види дали законопроектът може да бъде ползван като бюджет за следващата година.

Този бюджет е направен при най-добрата информация, която служебният кабинет е имал”, посочи Василев и добави, че според него няма нужда от тегленето на 12 млрд. лв. дълг следващата година.