Очаквах повече прагматизъм и конкретика в посланията на лидерите на новите парламентарни групи. Вместо това обаче звучаха повече предизборни послания и голяма доза популизъм. Този коментар направи пред БНР конституционалистът Борислав Цеков от Института за модерна политика.

Той изказа надежда 47-ият парламент да намери качествата и куража, за да бъде реален коректив на Министерския съвет, независимо от политическите пристрастия.

Цеков коментира идеята за "ротационна въртележка" за председателския пост на парламента, като посочи, че не звучи сериозно и от политическа гледна точка, и от гледище на конституционния статус на председателя на НС: "Той не може да бъде играчка за задоволяване на кадровите амбиции на една или друга партия".

По думите на конституционалиста ще се изисква съгласие, политическо умение и сериозна експертиза, която да подготви идеи за съдебна реформа, които да се ползват с широка подкрепа: "А не прищевките на тази или онази адвокатска кантора, партийно политбюро или отделен експерт". 

Според Борислав Цеков ДПС ще бъде сериозен фактор в НС от гледна точка на парламентарната аритметика: "От гледище на качеството на работата - депутатите от ДПС са показали, че имат качества да бъдат ефективни парламентаристи. Предполагам, че първоначално ще заемат изчаквателна позиция, след което ще упражняват вежлив натиск по темите, които смятат за важни като парламентарна дейност".

Очакването му е да бъде сформирано коалиционно правителство.