Ще се получи от третия път. Всички заявки са такива. Не само ще се получи, но и ще бъде различно. С тези думи политологът Слави Василев коментира пред БНТ шансовете най-накрая на имаме редовно правителство. 

По думите му, начинът, по който са били осъществени преговорите, показват, че това мнозинство и лидерите на промяната имат различен подход.

„Самият факт, че толкова обстойно настояват да има коалиционно споразумение, което е застрахователна полиция за всяка партия, която участва в коалицията, предвещава много повече прозрачност. Тя гарантира, че всяка една от партиите ще запази облика си – нещо, което е много важно”, посочи Василев.    
 
Колегата му Даниел Смилов също бе на мнение, че този път нещата ще се получат и ще имаме редовно правителство. „Атмосферата е позитивна в парламента. Предпоставките са добри”, коментира той.

По думите му не трябва да очакваме свръхскорост в преговорите между партиите. „По-добре е да закъснеем с няколко седмици. Президентът и те самите имат гъвкавост, която конституционният модел им дава.

Това мнозинство ще бъде нещо като голяма коалиция. В Германия това функционира. Да пробваме, пък ще видим колко ще е приложимо при нас. И е много вероятно това да стане. Подводни камъни има много, но все пак има по-голяма вероятност и основа, на която да се стъпи”, каза още Смилов.

Според Антоний Гълъбов въпросът е не дали ще се получи, а какво ще се получи. „Най-важното е, че имаме работещо НС. Нямаме отговор на въпроса защо трябваше да бъдат загубени две седмици, преди да бъде свикано. Още другата седмица ще се разбере дали това НС има нагласа да работи или пак само ще имаме мнозинство”, подчерта Гълъбов.

„По-важното е свикването на НС, възможността да има парламентарен контрол, включително и върху дейността на служебното правителство.

Не смятам, че гражданите ще оставят едни симпатични преговарящи да преговарят месеци наред. България е в множествена криза, която трябва да бъде управлявана, а не да търсим акробатично равновесие, в което някой да не обиди другия, за да не паднат всички”, заяви политологът.

Според него има риск това парламентарно мнозинство да се превърне в пропрезидентско.