"Има работна група, която включва представители на правосъдното министерство, министерство на финансите, МВнР, ДАНС и редица институции.

Когато излезе първият списък "Магнитски" имахме дупка в законодателството и нямаше как да защитим адекватно държавните фирми и институции. Поехме ангажимент тази празнота да бъде запълнена", това коментира след заседанието на Министерския съвет (МС) вицепремиерът Асен Василев по повод тиражираният в публичното пространство законопроект, станал известен като българския вариант на закона "Магнитски".

"Когато някой е санкциониран и това поставя проблем пред финансовата система и икономиката от зараза от допълнителните санкции, този проблем трябва да бъде овладян, допълни Василев. По думите му правосъдното министерство е предоставило два или три работни варианта за законопроекта, а той е дал "технически бележки как да се случва процесът".

Тепърва предстои обществено обсъждане на окончателният законопроект, след което той ще мине през МС и едва тогава ще влезе в парламента", припомни Василев процедурата.

"Правителството е приело Плана за въвеждане на еврото в България", допълни Василев. 

Става въпрос за оперативния план, който дава ясни срокове и задачи към банките, платежните и държавните институции как точно да се въведе еврото и как ще стане превалутирането и обръщането на депозити и заеми.

"Това е една техническа първа стъпка. Предстоят редица законодателни промени, които са необходими. В това число промяна в Закона за БНБ. Оттук нататък вече в парламента този процес ще продължи, както и голяма част от широките обществени дискусии по време на процеса по присъединяване”, уточни вицепремиерът.

Василев припомни, че България де факто вече е приела еврото през валутния борд, тъй като сме с фиксиран курс лев-евро.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!