Темата, по която имаме най-ожесточена схватка с ГЕРБ, е каква държава искаме да изградим и какъв бюджет. Това заяви съпредседателят на ПП Асен Василев пред Нова тв. 

Попитан дали е сигурен и има ли доказателства за тайни срещи между президента Радев и лидера на ГЕРБ Борисов, той заяви: "Нека да кажем, че имам достатъчно достоверна информация".

"Срещи между двамата ли", попита отново Лора Крумова. 

"Това казах. Защо се отрича? Защо смятаме, че е нормално да не са се срещали, отколкото да са се срещали? Ние виждаме синхрон в енергийната политика, виждаме го и в политиката свързана с бюджета. Има добър синхрон за удължителния закон", поясни Василев.  

"Аз продължавам да казвам не само, че срещите между тях са се случили, но и че е нормално. Такива срещи трябва да могат да се случват, ако искаме да живеем в нормална държава", категорично заяви той.  

Василев заяви, че не би съветвал президента Радев на кого да връчи третия мандат, но има няколко неща, които могат да се свършат преди това. 

"Управлението на държавата не е "ти седни на този стол, а ти на този". Ако Христо Иванов предложи приоритети и сложи хора, които ще ги реализират, ГЕРБ няма да подкрепят правителството. А ако не направят това, то ние няма да го подкрепим. Христо Иванов може да дава сигнал за преговори. Няма лични вендети. Всичко, което се промотира като такова, е грешно. Това е дълбок разлом в обществото.

Рибата е в морето, а те готвят тигана. Няма надежда в думите ми. Нека Христо Иванов предложи кабинет и антикорупционната си програма. Ние ще го подкрепим, но ГЕРБ веднага ще намери причина да не го подкрепи", обясни той.  

"През 2013 година бях енергиен министър в правителството на Плевнелиев и Маришкия басейн беше пред затваряне. Успяхме да го спасим. Между 2015 и 2019 година въглищата, които се произвеждат са намалени с 25%. Борисов поема инициатива поема ангажимент да затвори ТЕЦ-овете и емисиите с 55%.

Ние казахме, че по-скоро няма да има План за възстановяване, отколкото да оставяме централите. Чисто политически се гледа към местните избори. Войната в Украйна показа, че газовите централи са много скъпи", коментира още Василев.  

"Кога песните не носят вечна слава", попита водещата.  

"Когато не възвишават човешкия дух, а го унижават", заяви съпредседателят на ПП, коментирайки песента на сценаристите на Слави Трифонов за Лена Бориславова. 

"Аз не мисля, че нито песента на Ицо Хазарта, нито на Слави ще донесе вечна слава. Не съм слушал песента на Слави, защото не си причинявам пошлост и грозота, ако мога да ги избягвам. Избраха Лена, защото е една от силните жени в екипа, а е много по-лесно жена да бъде унизена по този начин. То не бяха статии и мръсотии. Атаките продължават и до днес", завърши той.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук