ГЕРБ не е в състояние да повлияе къде ще отиде третият мандат, но след несъстоятелното представяне на декларацията на ПП той остава единственият вариант да се постигне някакво съгласие. Това коментира пред БНТ депутатът от ГЕРБ-СДС Георг Георгиев.

"Искаме да видим управленска програма, платформа, приоритети, ангажименти и нещо официално, което да се сложи на масата. Да, казали сме, че ДБ и част от партиите, които я съставляват, са наши естествени партньори дори по смисъла дори на това, че са част от ЕНП, но ние искаме и те да започнат да се държат като такива".

По думите му 95% от промените в антикорупционното законодателство вече са предлагани от ГЕРБ. Относно идеята за по-засилен контрол върху главния прокурор, Георгиев каза:

"Тогава, когато те дадат някакви състоятелни и пълноценни предложения, могат да са сигурни, че ГЕРБ ще подходи изключително експертно и отговорно към това"

По думите му "Продължаваме промяната" трябва да бъдат "държани на много къс повод, защото са способни на изключителни бели, когато се докоснат до власт".

Попитан защо от ГЕРБ не са проявили интерес към декларацията на ПП с управленски приоритети, той отговори с контравъпрос - защо ПП не си е подкрепила собствената декларация?

Според Георгиев тя е била одобрена от само от половината депутати на ПП като дори Асен Василев и Даниел Лорер не са я подписали.

"Искаме да видим намеренията на партията мандатоносител и когато тя дойде при нас да ни представи своята визия за управление, ние можем да преценим дали тя е адекватна или не".

Имаме решение на ниво конгрес да не управляваме заедно с БСП, а и противоречията ни със социалистите са антагонистични, посочи още депутатът.

"Искам да бъда оптимист, защото България има нужда от стабилност и ясен път, по който да поеме, но трябва да има и отговорни политици" каза Георг Георгиев.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук