Не мога да дам подробности за изпратената военна помощ, тъй като в момента вървят военно-активни действия. Тук става въпрос да окажем помощ на един братски народ. Това обяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев пред Нова тв. 

"Това, което се случва в Украйна не е филм и не е нещо, което не ни засяга. Това е нападение на една държава, която обявява война на друга държава, без абсолютно никаква провокация. ЕС, НАТО и България правим всичко възможно да помогнем", каза той. 

"Горд съм с решенията, които се взеха в Брюксел и Париж. Има една твърда европейска позиция и тя придвижи Европа десетилетия напред. Тя показа, че няма да позволи на агресора да атакува незащитена държава. Представете си, ако доктрината, която Путин иска да наложи, бъде приета", допълни Василев.

"България оказва помощ. Това колко говорим няма нищо общо с това как действаме. Разбира се, че Русия ще реагира на подкрепата ни. От последните две седмици е ясно, че война ще има. Българското правителство се готви активно за тази война. Реакцията на Русия е ескалиране на военното напрежение. Не мисля, че ще има реакция спрямо България, но ще има такава спрямо ЕС. Спирането на газовите доставки ще навреди най-много на ЕС. Гърция ни продаде допълнителния газ, който не ползва. Ние имаме договорка, планове и подготовка, така че да не се стигне до енергийна криза", разкри вицепремиерът.  

"С гръцките колеги обсъдихме подробно и ще се изгради нова ядрена мощност в България. Ще действаме изключително бързо, защото имаме купувач. България е и ще продължава да бъде ядрена държава. Ще започнем с изключително бързо изграждане на ядрената мощност. Участваме в терминала за втечнен газ и се работи така че България да има излаз", обясни още той.  

Той каза, че от гледна точка на България, най-много би се отразило прекъсването на доставките на газ.

"Преди две седмици знаете, че имаше много разговори дали ще има война или няма да има война. Ние се готвихме по сценария за война. Знаехме, че ще се случи и се готвихме. Това беше най-лошият сценарий", посочи Василев. 

"Путин си мислеше, че има 800 млрд. долара, с които да финансира Русия в случай на санкции. Слагайки тези 800 млрд. под запор, руската банка няма да може да поддържа рублата. Това се случи през 96-та година у нас, когато долара от 6 лв. стана 3000 лв. Путин има 132 млр., които са в злато. Дали ще бъде изнесено за средства, не може да се каже. Единственият голям купувач на злато е Китай, но не ми се вярва да ги купи на пазарни цени. Никой не може да е убеден, че това ще изтощи Путин", обясни той. 

"Има няколко банки, през които могат да вървят преводи, които гарантират, че заплащанията могат да стигнат до Русия, но там ще бъдат блокирани", каза Василев. 

Той е категоричен, че България ще изпълнява договорите си и ако ЕС вземе решение да спре доставките на газ, това може да се случи. Според него Путин не е вярвал, че ще му бъдат наложени толкова тежки санкции. 

"Това не се е случвало от Втората световна война насам. Това, че атаката почна в 4 ч. е някаква много лоша шега, защото така Германия започна ВСВ с атака в 4 ч. сутринта", изтъкна вицепремиерът. 

"България има военновременен бюджет. Нямаме намерение да влизаме във война. Няма да нападаме никого, надяваме се и никой да не ни нападне. Подготвя се пакет мерки, който е не само в бюджета", каза той. 

Василев се обърна към българския народ: "Целият свят се е обединил, за да помогне на една държава да се защитава, която с отчаяни сили се бори за независимостта си и да реши сама какво да бъде нейното бъдеще, къде да членува и къде не. Нито една друга държава в света няма право да й налага как да води своята собствена политика. Това, което правим в последните две седмици е пълна подготовка и мобилизация на всички структури"