Парламентът обсъжда вчера по тъмно на второ четене точки от държавния бюджет за 2022, а вицепремиерите Асен Василев и Калина Константинова се забавляват в залата, пише Tribune.bg

Под весели възгласи народното представителство отхвърли идеята за енергийни помощи, но успя да сътвори куриоз като непланирано одобри 12 млн. лв. допълнителни за култура. Одобрените окончателно текстове се разминават с предложението на Асен Василев.

Според приетите разпоредби държавните културни институции в областта на културното и аудиовизуалното наследство, музеите и художествените галерии с регионален характер ще получат финансова подкрепа чрез увеличения с до 50 на сто от стойностните показатели на стандартите за тяхното финансиране, включително за възнагражденията на персонала.

Парламентът одобри финансовата рамка на държавния бюджет за 2022 г. със 133 гласа „за“, 96 – „против“ и един „въздържал се“. В зала рамката подкрепиха  депутатите от управляващото мнозинство, „Против“ бяха депутатите от ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“.

Рамката предвижда приходи в размер над 57,2 млрд. лева и разходи от над 63,1 млрд. лева. Заложеният дефицит е в размер на 4,1 на сто от БВП.