От доста време имаше напрежение по различни теми, но не е очаквах да хвърлят държавата под автобуса. Това заяви пред bTV вицепремиерът и финансов министър Асен Василев, коментирайки решението на лидера на ИТН Слави Трифонов да изтегли министрите си от коалицията.

„С голяма част от колегите от ИТН се работеше нормално, проблемът идваше с политическото ръководство.

Трифонов хвърли бомба, вижте как е записал в телефона си Кирил Петков!

Отношенията ни ссъс Слави са несъществуващи от седмица преди за втори път да кандидатира Любомир Каримански за шеф на БНБ”, каза Василев.

По повод изказването на лидера на ИТН, че ПП трябва да стоят далеч от властта, Василев заяви, че дали те трябва да управляват, или не, трябва да го кажат избирателите, а не Трифонов. „В момента трябва да го кажат депутатите, а не Трифонов”, отсече той.

„Точно от него да дойде дефиницията, че сме некомуникативни... Как нямаме проблеми с БСП, с ДБ? В последните 2 месеца не се е опитвал да говори с нас”, каза още Василев. И добави, че когато тезата на едната страна е: „Давате 4 млрд. за МРРБ или няма правителство, разговорът спира”.

По думите му Любомир Каримански е първият случай, в който 3 от партиите се изказаха негативно за кандидатура, а четвъртата реши да я прокара с гласовете на опозицията. За нас Каримански, имайки предвид и факти, които излязоха за него в публичното пространство, е неприемлив за кандидат за БНБ. Това беше позиция и на БСП, и на ДБ”, добави Василев.

Вицепремиерът заяви, че не са водени разговори министрите на ИТН да останат в правителството. Той лично би поканил някои от тях (спортния и енергийния).

 „Когато видим, че има мнозинство за ново правителство, тогава ще бъдем готови с имена на нови министри”, съобщи Асен Василев. 

„Не бихме поискали вот на доверие. Не се плашим от предсрочни избори”, категоричен бе Василев.

„В момента, в който видим, че някой краде и не можем да го спрем, това е моментът, в който личното ми пребиваване във властта е безсмислено. Засега спряхме и мисля, че това доведе до експлозията”, каза още той.