“Ще положим всички усилия да реализираме мандата. От утре започваме разговорите. Имаме висока степен на мобилизация и готовност да предложим решения, така че да се стигне до успешен мандат.” Това заяви заместник-председателят на БСП Атанас Зафиров в предаването “Още от деня” по БНТ.

“Ще разчитаме преди всичко на фундамента, на който ще стъпим - изготвената управленска програма, изготвена от трите партии, които бяхме в коалицията. Реализацията на тази програма би помогнала в най-пълна степен на българското общество да посрещнат тежкия есенно-зимен сезон”, добави той, като обясни, че в тази програма са постигнати всички възможни съвместни решения и тя е един завършен документ, под който стоят подписите и на трите преговарящи партии.

“БСП запази най-висока степен на диалогичност в работата на кабинета. Не веднъж на нас ни се е налагало да влизаме в ролята на партията, която помага на другите да говорят помежду си. Сигурен съм, че това беше оценено с факта, че ние получихме мандата”, отбеляза Зафиров.

“Формулата, по която ще вървим е управленска програма с ясно разписан хоризонт”, посочи социалистът. Той бе категоричен, че няма да се преговаря с ГЕРБ, ДПС и “Възраждане”, а всички останали са поканени на разговори, като срещите ще бъдат отворени.

“Ще настояваме социалната политика да продължава да бъде една от водещите политики в работата на правителството. Сигурен съм, че няма разумен политик в тази страна, който не би се подписал под това, на фона на огромните и задълбочаващите се неравенства, на фона на инфлация и повишаващите се цени”, каза още Атанас Зафиров.

Заместник-председателят на БСП припомни, че в управленската програма са записани преговори с всички доставчици на природен газ, включително и с “Газпром”. “Това не е само наше желание - работодателските организации също поставиха въпроса за необходимостта от вземане на спешни мерки по осигуряване на енергийната обезпеченост на българската икономика. Елементарната математика показва, че в момента България разполага с една трета от необходимите ѝ количества”, обясни социалистът.

“Оценяваме жеста, който направиха от “Продължаваме промяната” с оттеглянето на номинацията на Кирил Петков. Оттук нататък е съвсем логично те да предложат номинация за министър-председател, но това не означава, че без резерви ще бъде приета всякаква номинация”, подчерта Зафиров. Той бе категоричен, че кабинетът трябва да е политически, а не експертен, за да е ясно кой носи политическата отговорност.

“Ние дадохме много висока оценка на работата на министрите от БСП. Днес проследих внимателно отчета на социалното министерство и включително и аз, въпреки че съм информиран човек, научих още и допълнителни свършени неща, които не знаех. Утре Министерството на туризма дава своя отчет, вдругиден - на земеделието, след това е и на икономиката. Уверявам ви, че на тези отчети ще се чуят неща за една добре свършена работа”, коментира още той.