БСП е партията, която се държеше най-логично, най-смирено и намираше разговор с всички партньори. В момента на всички ни е ясно, че отиването на избори е по-страшно от това ГЕРБ да управлява. Това заяви в ефира на БНТ Георги Свиленски от БСП.

Наистина през изтеклите няколко седмици се поставиха много разделителни линии. Партньорите прекрачиха личностни граници с личностни нападки. Надявам се преговорите, които започваме от днес, да изчистят това. 

Кирил Петков направи голям жест и това трябва да бъде оценено - при ситуацията с изгонването на дипломатите. Той отстъпи назад след създадените обстоятелства и мисля, че така отвори възможността за преговорите за нов кабинет. Оттам нататък преговорите са за парламентарните групи. Искаме в разговорите да чуем аргументи, а не само кой какво иска.

Проблемът на действащото правителство, бяха две неща - комуникационната политика, която беше зле, не си говорихме, оставахме изненадани от разни действия, и липсата на действия.

Важно е да видим около какво се обединяваме. Говорят как само трябва да махнат модела ГЕРБ, но не обясняват какво точно не му харесват. Според докладите на Сметната палата, българските граждани са ощетени от 118 милиона - а тази информация беше поискана от БСП. Сега трябва да го вземем и да го пратим при г-н Гешев в Главна прокуратура, за да видим дали тя няма да види нарушенията в ущърк на граждани.

Затова трябва да бъде сменен този модел - за да не потъват по този начин парите на българските граждани.

Третият мандат е най-труден и най-невъзможен. В момента, в който постигнем съгласие, нямаме намерение да бавим или да държим мандата. Днес стартираме в 10 с "Продължаваме промяната", после с "Има такъв народ", "Демократична България". Защото проблемите стоят и трябва да бъдат решавани.

В момента парламента не работи, няма председател, а няма време, трябва да се взимат важни решения.

Относно избора на премиер - нормално е той да бъде от управляващата политическа сила. Ние казахме нашата позиция по отношение на Кирил Петков, на база решението му за изгонване на руските дипломати от България. Колкото до Асен Василев и всички други потенциални кандидати, днес ще бъдем информирани за техния избор.

Не сме говорили за нови министерства или конструкцията на правителството. Първо да направим основата, после останалото.

Сега трябва да видим как да поставим начало на възстановяване на отношенията с Руската федерация заради действията на правителството на Кирил Петков и изгонването на руските дипломати. Това е записано и в програмата - и това трябва да се поправи.

Колкото до "Газпром" - застъпваме се за националния интерес, който е свързан с по-ниски цени, ниски доставки и разговори с всички страни.