БСП изпуска властта, след като изтърва цените на синьото гориво. От домата до имота ще хвръкнат с газа. Дружбата между Борисов и Костов е пълно лицемерие, казва в интервю за утрешния брой на в. "Стандарт" Евгений Бакърджиев.
Евгений Бакърджиев е бивш министър на регионалното развитие и благоустройството и вицепремиер в първото правителство на Иван Костов. Той ръководи преговорите с "Газпром" за доставка и транзит на природен газ и подписа първия договор с руския гигант. Бакърджиев е и лидер на БДС "Радикали", която водеше преговори за дясна коалиция.
- Г-н Бакърджиев, вие подписахте първия договор с "Газпром". Изгоден ли обаче се оказа той към днешна дата?
- Това беше и си остава най-изгодният договор за България. В историята на прехода ни има страшен парадокс - колкото пъти левите дойдат на власт, толкова пъти имаме проблеми с Русия, и колкото пъти дойде десницата, толкова пъти оправя тези отношения - и политически, и търговски. През 1997 година ние заварихме газова война - изтичащ договор, липса на всякаква перспектива, неизяснени търговски отношения, политически натиск. Успяхме в рамките на година да излезем от тази ситуация, да се договорим с "Газпром" и с руските политически кръгове България да бъде равнопоставен партньор на Русия. Подписахме 12-годишни договори, които трябва да изтекат в средата на 2010 г. Договорите са два. Единият е за доставки на природен газ за консумация в България, а вторият е за транзит през страната ни за съседни държави. Но ние не сме обикновен консуматор, България е огромен транзитьор на газ.
Ако ние потребяваме до 3-4 милиарда куб. метра годишно за индустрия, отопление и битови нужди, то два пъти по-голямо количество преминаваше през територията ни още през 1997 година. Ние се ангажирахме в договора с "Газпром" да увеличим мощностите за транзит през България трикратно, тоест към 2010 г. да бъдат към 18-19 милиарда куб. метра. Всичко това се финансира от България, изгражда се и се поддържа от нас. Интересът на Русия е много по-голям от количествата, които преминават през България, отколкото страната ни като пазар за потребление на газ. Ние използвахме това стратегическо предимство, за да договорим транзитните такси да се плащат в природен газ, което силно облекчаваше пазарната цена на газа, който получаваме като потребители. Странно защо четири години преди изтичане на договора от БСП го промениха и подписаха нов, който никой не е виждал.
- Какви капани може да крие новият договор?
- Явно нещо не е наред. Ако всичко беше както трябва, договорът щеше да бъде публично представен. След подписването на контракта през 1998 г. само в рамките на 9 месеца ние свалихме цената на газа за потребителите с 30% по-ниско, отколкото я заварихме. Сега при промяната на договора повишението е огромно, а от БСП твърдяха, че ще има само два пъти годишно поскъпване от по 10%. А сега само в рамките на три месеца поскъпването ще бъде 50%. Нито един министър или депутат не дават разчети какво се случва в страната. Как това ще се отрази на икономиката, на производителите и най-важното: как ще се натовари тежестта върху домакинствата и ежедневието на хората?!
- Какви ще бъдат най-тежките последствия от скока на газа?
- Крахът ще бъде много силен. Ситуацията все повече ми прилича на 1996 г. Социалистите със страхотна лекота успяват от спокойна позиция да влошат икономическата обстановка. Близо половината от промишлеността в България работи с газ.
Драстично ще поскъпне всичко - от гвоздея през гранитогреса, теракота, фаянс, бои, арматура, метални профили до тухлите, стъклото, а оттук и жилищата ще се вдигнат с 30-40% и всичко, свързано с ремонти, офиси, магазини и сгради. Торовите заводи, които също работят с газ, ще трябва да качат цените, както и оранжериите, а оттук ще се вдигнат зеленчуците. Парното също ще скочи с близо 20%. А на 1 януари догодина ни чака още едно такова увеличение. Катаклизъм е верният отговор. От друга страна се развива световна финансова криза. САЩ, някои от европейските държави, а вече и Азия са в огромен финансов срив. Гърмят банки, застрахователни дружества, има ипотечна криза. Задава се вълна, която неминуемо ще стигне до Източна Европа и до нас. Заради корупция в управлението ЕС ни спря 1 милиард евро за българските производители.
А управляващите взривиха положението отвътре с този изключително вреден договор с "Газпром". БСП предопредели бъдещето на България за 23 години напред, връзвайки ни като васали към Русия
- Необратим ли е договорът?
- Договорите са за това, за да се спазват. Вината не трябва да търсим в Русия. Не е луд този, който яде баницата, а тоя, дето му я дава. Ако в БСП гонеха националните ни интереси, нямаше да подпишат този лош договор. Икономиката ни ще бъде много силно ударена, както и бита. Догодина ще бъдем свидетели на невиждана от времето на Жан Виденов инфлация.
- Това няма как да не се отрази на следващите избори. В какъв формат ще бъде следващото правителство?
- Алтернативата ще бъде дали Бойко Борисов да бъде премиер, или да остане Сергей Станишев. Мисля, че българите ще изберат първия вариант. БСП забиха много силно държавния самолет надолу и той вече не е на автопилот, а на свободно падане. Това няма как да не се отрази на изборите догодина. Лошото е, че
парламентарната ни опозиция е много слаба.
Проучванията сочат, че нито СДС, нито ДСБ ще влязат в следващия парламент. Ситуацията е тежка - много на брой и разпилени десни партии, събрани по всякакви начини, принципни и безпринципни коалиции.
- Ще ги вземе ли Бойко Борисов на буксир?
- Г-н Борисов заяви няколко пъти, че ГЕРБ ще се яви самостоятелно на изборите и ще потърсят за коалиция останалите десни, ако влязат в парламента. Не съм убеден, че дори СДС и ДСБ да се коалират за вота, ще прескочат четирипроцентната граница.
- Какво се случи с идеята на СДС да окрупни около себе си по-малките десни партии, сред които бяха и вашите "радикали"?
- Водихме дълги и полезни срещи с тях от есента на миналата до пролетта на тази година. СДС предложиха споразумение, с което пет от по-малките формации да се съберем като съюзник в рамките на "синята" партия. Създадохме общо координационно звено, представихме нашите експерти за работни групи и комисии по изготвяне на обща програма. Подадохме пълен списък с нашите структури и ръководства в цялата страна.Ратифицирахме общото споразумение и... Нищо!
Ръководството на СДС се "потопи" изведнъж и от юни изобщо не са ни потърсили. Явно Пламен
Юруков е в тежък нокдаун
Към него имаше големи очаквания да поведе СДС към по-добро. Боя се, че Юруков се превръща в поредното разочарование.
- Какво да чакаме от срещата на десните във вила "Каденабия", тя не носи късмет на десните?
- След срещата в "Каденабия" през 2001 г. СДС се разцепи, а инакономислещите бяха изгонени от партията, някои напуснаха. Там започна началото на края. Надявам се този път да е обратното.
- Вярвате ли в истинската дружба между Бойко Борисов и Иван Костов, напоследък те дават такива сигнали?
- Такава "дружба" не съществува. Отношенията са абсолютно лицемерни. Нито Иван Костов ще хване подръка Бойко Борисов, нито пък Борисов ще метне Костов на рамо, за да го носи. /БЛИЦ