Искаме, имаме желанието президентът да връчи третия мандат на нас, за да можем да отворим възможността за излизане от политическата криза под формата на експертен кабинет, заяви пред БНТ депутатът от „Има такъв народ“ (ИТН) Станислав Балабанов.

Той потвърди, че партията няма да подкрепи първия мандат на ГЕРБ-СДС, и втория на ДПС. "ИТН няма по никакъв начин да предаде 125 хил. българи, които ни подкрепиха, за разлика от „сглобката“ и унизителната ситуация, в която бяха поставени ПП-ДБ, които сега са в опозиция", посочи Балабанов.

Цялата програма за политики да бъде фиксирана със срокове за изпълнение, е идеята на ИТН за управлението на експертния кабинет, стана ясно от думите му.

Политикът изрази съмнение президентът Румен Радев да даде третия мандат на ПП-ДБ, при положение, че той ги е нарекъл преди време „шарлатани“, а при връчването на мандата в 49-ото НС е казал, че, ако Конституцията му позволяваше, не би им го дал.

"Тези хора са жадни за власт - ПП-ДБ, дори и да получат мандат, предполагам какви ще са им кандидатите, ще вървят към по-политическо правителство с финансов министър Асен Василев и ние не бихме участвали в такъв тип разговори, ако такова е предложението, подчерта Станислав Балабанов. До момента ИТН винаги си е държал на думата, независимо от политическите последствия", категоричен е той.

"Последните часове наблюдавам как една нова политическа формация в Народното събрание е пред разцепване", отговори Балабанов на въпрос дали е възможно правителство на ГЕРБ-СДС, ДПС и друга формация в парламента.

"Оказахме се най-разумни в този парламент, един път завинаги нека да изключим определенията", настоя Балабанов във връзка с обвинения, че са "малкото ДПС", понеже са подкрепили кандидатурата на Рая Назарян от ГЕРБ-СДС за председател на 50-ото Народно събрание. 

"ИТН внесе разума в 50-ия парламент, отпушвайки конституционните процедури, защото ако не беше станало, дори не можем да отидем на предсрочни избори", добави Станислав Балабанов.