Евродепутатът Николай Бареков е първият български политик, който запозна лично председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер с опита на Лозан Панов и групата кръжащи около него олигарси да овладеят съдебната система. По времe на среща на четири очи българският евродепутат информира Юнкер за извършваните от тях произволи в Темида. Двамата се видяха в сградата на Европейския парламент в Страсбург вчера - минути след като приключи разискването между председателят на ЕК и членовете на Бюрото на Европейските консерватори и реформисти по темата за бъдещето на Европа след Брекзит. 
 
По време на дебата Бареков е повдигнал и темата за присъствието на крайни националисти в управленската коалиция на България, едните от които искат изваждането ни от ЕС и НАТО за сметка на Евразия. В отговор на това Юнкер е заявил, че вярва на Борисов и е убеден, че ще се справи с исканията на партньорите си.
 
В лична среща след това Бареков е информирал Юнкер за това, че председателят на Върховния съд в България погазва законите, основните принципи на дейност на съдебната власт и етичните норми на Темида като демонстрира явни политически пристрастия. Евродепутатът е разказал пред председателят на ЕК и за опитите на съдия №1 да дестабилизира държавата.  Влизането на Панов в колаборация с олигарси със съмнителна репутация и използването на съда като бухалка срещу конкурентите са още част от проблемите в българската съдебна система, които Бареков е поставил  за обсъждане пред Европейската Комисия в лицето на нейния председател.
 
Евродепутатът е връчил лично на Жан-Клод Юнкер кратък сигнал-рапорт, който е изготвил в качеството си на потърпевш от съдебния произвол у нас и като журналист и действащ евродепутат. В документа са посочени с факти и доказателства безобразията, извършени през последните години от съдебната мафия, начело с Лозан Панов, разкри Бареков. Сред имената, присъстващи в документа, били още членът на Висшия съдебен съвет – Калин Калпакчиев, както и Мирослава Тодорова – съдия, настоящ член на Съюза на съдиите в България и бивш негов председател.
 
„Считам, че институциите на Европейския съюз, трябва да бъдат запознати с поведението на тези висши български съдии. Подобно поведение е в абсолютен разрез със основополагащите европейски ценности, декларирани в основните актове на Евро­пейския съюз. Действията им компрометират и самия Европейски съюз, защото опитите им за поставяне в зависимост на съдебната система на държава-членка, каквато е България, рефлектират и върху цялостния имидж на Съюза пред неговите партньори”, заяви Бареков веднага след срещата с Жан-Клод Юнкер.