Евродепутатът Николай Бареков за пореден път стана единственият български представител на Евроазиатския парламентарен форум. Третото му издание се състоя в столицата на Шри Ланка, Коломбо.
 
В рамките на форума Бареков представи и европейските консерватори, чиято делегация води традиционно британският евродепутат Джефри ван Орден.
 
Отделни срещи българският евродепутат и лидер на “Презареди България” проведе с президента на Шри Ланка Майтрипала Сирисена и с премиера на Ранил Викремсингх, който заема поста за рекорден четвърти път. Господин Викремсингх е лидер и на най-голямата партия в 22 милионната държава - партията на Обединената нация.
 
С неговия заместник и министър на най-важната индустрия и социалното овластяване Дая Гаджам Бареков имаше отделна среща, на която представи възможностите за инвестиции в България и връчи на домакина си презентация, изготвена от Министерство на икономиката специално за случая. Господин Гаджам е лидер на форума между парламентаристите от Европа и Азия заедно с Джефри ван а Орден от европейска страна.
 
Трансконтиненталният интерпарламентарен съюз се събира веднъж на две години в Азия и традиционно включва стотици високопоставени сенатори, министри, премиера, бивши ръководители и дипломати от над 50 европейски и азиатски държава. Българският трибагреник се вееше редом със знамената на световни сили като Китай, Южна Корея, Индия, Германия и Англия заради поредната покана към Бареков.
 
Като дипломатически посредник на ЕС и парламента българинът получи десетки мисии в Азия, Африка и Латинска Америка и в най-горещите точки по света. Признанието му за член на най-висшия парламентарен форум между Европа и Азия според Бареков е най-голямата награда, получена за активното му участие външната политика през последните години.
 
Мнозина азиатски лидери и държавни ръководители приемат Бареков като доверен приятел на държавите си, посланик на мира и съветник по европейските теми.