Европа в Сирия с обща цел и програма е много по-решаваща сила от сто или хиляда хвърлени инцидентно бомби. Това заяви европейският депутат от Групата на Европейските консерватори и реформисти Николай Бареков  по време на пленарното заседание на Европейския парламент в Страсбург, на което за разискване бе поставена темата за ситуацията в Сирия.
Само обща цел за мир и демокрация и стратегия на Европейския съюз може да превърне сирийския народ в наш съюзник, тази стратегия трябва да бъде дело само и единствено на Европейския парламент и на всички депутати в него, а Европейската комисия да изпълнява, убеден е българският евродепутат.  

Сирия трябва да бъде наш задължителен външнополитически приоритет, отсече Бареков.

Той е категоричен, че действията на САЩ, Великобритания и Франция не ангажират нито Европейския съюз, нито НАТО, нито техните парламенти. Евродепутатът изрази съмнения, че с действията си Запада си е спечелил нови приятели в Сирия по-миналата нощ, въпреки унищожените химически заводи.

По думите му, чрез ударите в Сирия, политическите лидери  се опитват да решават вътрешните си проблеми. В тази връзка пред пълната зала на Европейският парламент той припомни, че именно войната в Сирия причини най-голяма мигрантска вълна в Европа от един век насам.