Като български представител в Европа за мен изводите от мониторинговия доклад не са изненада. В проведените от мен десетки срещи с високопоставени представители на Европейската комисия и Еевропейския парламент темата за вмешателството на българските политици в правосъдната система е повдигана многократно. България е най-корумпираната държава в Европа, защото другите държави успяха да преборят корупцията, а ние тъпчем на едно място и задълбочаваме проблема. Това заяви лидерът на партията "Презареди България" и евродепутат Николай Бареков.
"Държа да отбележа извод, направен пред мен от хора на най-високо ниво в ЕК. Според тях проблемът за нивото на корупция се поражда от висшия ешелон на политиците у нас и е резултат от тяхното вмешателство чрез натиск към правосъдието. Проблемът не е в прокуратурата, а в натиска, който се извършва към нея от политически партии. 

Най-яркият пример е създаването на политически партии с антипрокурорска насоченост, каквато е партията на обвиняемия олигарх Иво Прокопиев и нейния председател - бивш правосъден министър. Тези хора обвиняват Прокуратурата в натиск срещу тях, а всъщност извършват най-недопустимото действие, като непрекъснато рекетират и натискат висшия обвинителен орган в качеството си на обвиняеми лица.

Антикорупционният държавен орган, който предстои да бъде създаден, трябва да бъде равноотдалечен от всички власти и да няма политическа квота и квота на изпълнителната власт. Проваленият закон на г-жа Кунева, известен като "Законът на Кунева", даваше разследването на корупмираните в ръцете на самите корумпирани. 

С едно изречение това, което Европа ни казва, е: искаме осъдени политици и олигарси в затвора. За да стане това, свалете политическите си ръце от Прокуратурата и я оставете да си свърши работата, като я накарате прозрачно да отчита пред обществото резултатите от своята дейност. България е европейски феномен със създаването на множество политически субекти за лични цели, които се превръщат в политически и медиен щит за техните спонсори - олигарси. С това се прочуваме из цяла Европа.

България ще остане най-корумпираната държава в Европа, докато всички лица с огромна власт практикуват корупция и остават недокоснати от възмездието. Реалният резултат ще се брои по вкараните политици, министри и други високи длъжности в затвора с ефективни присъди.

Понеже ЕК иска контрол върху конфликта на интереси, следва да отбележим, че интереси и конфликт с тях има само по високите етажи на изпълнителната власт и местното самоуправление - кметовете. Министрите, премиерът и кметовете следва да бъдат основна мишена с най-висок корупционен индекс. Сред тях трябва да бъде най-високият процент от обвиняеми и осъдени с влезли в сила присъди", каза още той.