Йотова излъга, че парите не са 160 милиона. Те са толкова. Г-жа Йотова знае, че са толкова, защото много настрояваше да дойде на откриването на "Фронтекс" и имаше възможност да чуе колко са парите, да чуе европейската оценка за мигрантската криза в България. В четвъртък предстои одобряването на още 50 милиона, което е от друг европейски фонд. Това каза външният министър Румяна Бъчварова в студиото на "Тази сутрин" по bTV.
"Избраната Йотова се опитва да компроментира усилията на българското правителство да се справи с мигрантската криза. В общата сума има пари за подобряване на живота на мигрантите и площадки за три крисни центъра за прием за бежанци. Искаме да защитим държавния интерес. Тези пари са искани от премиера, за да можем да гарантираме сигурността на българските граждани", потвърди Бъчварова.

"Площадката е едно пространство с ограда, което доказва неговата сигурност. Могат да бъдат монтирани палатки и канализация", обясни тя.

"Става въпрос за временни кризисни центрове, а не за постоянно пребиваване. Как да се справим с миграцията?! Да изпратим хора с оръжия срещу беззащитните бежанци или да изпратим професионалисти в центъра да се занимават с тях. БСП построи центровете. Защо сега не ги иска?"

Ето какво ще има в тези центрове: "В първата площадка ще може да събере не повече от 200 човека. Грешката при Харманли е, че са настанени до 3000 души. Имаме европейски средства да подобрим тези условия. Европа ни отпуска пари за оборудване, системи за сигурност, за храна, за дрехи и като цяло да ги издържаме.

Хората няма да имат право да остават там повече от месец. Ако получат статут на бежанци, ще останат, а ако не получат, ще ги върнем в страните им. 

В момента натиска по границите е слаб. За миналата седмица са заловени само двама души. Глупост е, че границата не е пазена добре, защото малко хора са залавяли. Тяхната служба не е свързана с това да ги задържат, а да не ги допускат да преминават границата.

Това не са кризисни центрове, а площадки за временно настаняване!"