Усилията ни са насочени към това да се организира цялата налична техника и да бъде на разположение, така че това да не се окаже проблем във връзка с решаване на конкретна ситуация. Ще се работи с тясна координация с общинските власти и областните управители, на които са подготвени и дадени инструкции. Това каза на брифинг в МВР министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова.
 „Развитието на метеорологичната обстановка показва, че има вероятност да бъдат най-засегнати областите в Северна България и най-трудно да бъде на тези, които са в Североизточна България. Има реална опасност от усложняване на обстановката и в някои от областите в Южна България, основно Смолян и Пазарджик“, обясни тя. Румяна Бъчварова посочи, че със заповед на Бойко Борисов е организиран национален щаб в МВР за организиране на работата по справяне с очакваното развитие на метеорологичната обстановка и обилните валежи.

„Щабът ще работи непрекъснато в следващите дни, поне 2 или 3 заседания ще има през деня. Ще предоставяме информация периодично, основно в писмен вид, който да бъде разпространяван сред населението“, заяви тя. „Ще следим на всеки 3 часа развитието на обстановката и ако се наложи ще правим корекции в прогнозите и мерките, които ще бъдат вземани“, коментира вътрешният министър в оставка. „Гражданите ще се информират за развитието на метеорологичната обстановка и ще даваме указания за тяхното поведение в ситуацията. Опитът ни от последните случаи показва, че това е една от най-ефективните мерки за справяне с трудности“, поясни Румяна Бъчварова. „АПИ ще информира своевременно за затварянето на пътища с цел превенция, затова е добре гражданите да знаят, че ще предприемаме активно такива мерки, за да не допуснем задръствания и вторични усложнения на ситуацията“, каза още тя.