Българските граждани да са спокойни - имаме всички необходими планове и мерки, които да се вземат при терористичен акт или миграционен натиск. Това каза министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова във връзка с готовността на България за миграционен натиск и терористични заплахи.
„Имаме разработени планове с три нива на заплаха. Оттренирали сме ги и имаме план за действие дори при изключително засилен натиск. Знаем как да действаме, как ще бъдат разположени силите – нашите и на военните, каква е последователността на действията, каква е логистиката, колко ще са средствата, които ще бъдат необходими“, заяви тя. 

По думите й държавата има план при засилен миграционен натиск, който може да се осигури в рамките на този бюджeт. 

„Да не забравяме, че имаме европейски средства“, заяви министърът в оставка. 

„Всичко в държавата е установено и при терористична заплаха, и при засилен миграционен натиск“,заяви министърът в оставка Румяна Бъчварова.

Тя коментира и бунта в РПЦ-Харманли от преди седмици, като поясни, че е издала заповед всички служители на МВР, които са участвали в потушаването на напрежението, да бъдат наградени. 

„Просто трябваше няколко дни да се установят техните имена, дали имат наранявания или не. В този смисъл по-голяма подкрепа от това аз не виждам, а прокуратурата е в правото си да прецени какви действия да предприеме при един такъв драстичен случай“, коментира Бъчварова.