​​​​​​​Тероризмът е като тежко заболяване, за което разбираш тогава, когато е късно, превенцията е най-ефективният начини за неговото противодействие. Това каза министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова по време на кръгла маса на тема: „Заплахите от тероризъм. Предизвикателства и законодателни промени в държавите-членки на ЕС и техните партньори”, съобщи „Фокус“. 
„Темата за борбата с тероризма е толкова важна днес, че тя изисква изключително висок професионализъм, а това означава и дебатът, който водим, разговорите и решенията, които взимаме да бъдат изцяло в една компетентна и експертна среда“, изтъкна министър Бъчварова.

Тя коментира, че заради високия обществен интерес дебатът за законопроекта на антитерористичния закон и борбата с тероризма вървят в публичното пространство на едно ниво, което отразява нормалните човешки реакции, но това не винаги е цялата картина и не винаги създава условия за правилно разбиране на ситуацията, пред която сме изправени. „Терористичната заплаха стана ежедневие за Европа и света. Ние буквално всяка седмица и всеки ден имам драстични примери за това какво се случва, как се реагира и ми се струва, че лека по-лека започваме да губим своята обществена чувствителност по тази тема “, отбеляза министър Бъчварова.

По думите ѝ терористичните заплахи имат своите дълбоки корени не само във външните обстоятелства и развитието на глобалните процеси, но все повече и по-често тя има и своите вътрешни корени. „Това се дължи на особеностите на социалното развитие на отделните държави. Това означава, че начинът, по който трябва да се справяме с тази заплаха, изисква не само обичайните задължителни умения, знания и прилагане на мерки, но и доста по-голяма дълбочина тогава, когато трябва да разберем явлението и да му противодействаме“, коментира министър Бъчварова.

По думите ѝ тероризмът като явление прилича на тежко заболяване, за което разбираш тогава, когато е късно. „Оперативните ни възможности са ясни и в голяма част от държавите те продължават да се развиват, но въпросът е за превенцията на това явление“, подчерта вътрешният министър. Според нея именно тя би се оказала най-ефективният и сигурен начин за противодействие и все още има в каква посока да се развива. Тя допълни, че от страна на българското правителство и на Министерството на вътрешните работи има ясно разбиране за трудността и сложността на това явление. „Затова в последната година – година и половина полагаме изключителни усилия, за да тренираме нашата готовност за реакция“, посочи още министър Бъчварова.