Банкерът-беглец от правосъдието Цветан Василев прави последен отчаян опит да запази схемите за вторичното разграбване на активите от фалиралата Корпоративна търговска банка. Фараонът е активирал слугите си в медиите, които да организират кампания за налагането на президентско вето на поправките в Закона за банковата несъстоятелност, които ще позволят на държавата да си върне част от заграбеното от Василев и негови подставени лица.

Покрай тази кампания за пореден път лъсва симбиозата между Цветан Василев и подсъдимия олигарх Иво Прокопиев. Доскорошен дописник в една от медиите-бухалки на Прокопиев – някой си Петър Чолаков, вече започна да се изявява в обслужващия интересите на Цветан Василев “кафяв сайт” на бившия доносник от ДС агент “Академик” – „Фрог нюз“.

В четвъртък Чолаков дава специален коментар за сайта на агент “Академик”. Само няколко часа по-късно, напълно неизвестният “политолог” вече прави коментари в ефира на Българското национално радио, където интервюто се взима от небезизвестната Силвия Великова. Чолаков обяснява как Румен Радев трябвало да наложи вето върху приетите от мнозинството в НС промени на Закона за банкова несъстоятелност. Теза, която изцяло обслужва интересите на беглеца Василев и се лансира в последната седмица от партията на олигарха “проДАй, България”.

И за да няма никакво съмнение откъде идва поръчката – само няколко минути по-късно “експертното” мнение на Петър Чолаков от БНР е публикувано в специализиран сайт на юридическа тематика - „Де факто“, който вероятно получава скрито финансиране от адвокатски кантори, ангажирани като юридически представители на Цветан Василев.
 

 Петър Чолаков стана поредният обслужващ тезите на фараона Цветан Василев

И ако “бухалките” на олигархичния кръг “Капитал”, “Академик” и адвокатите на мустакатия беглец да имат свободата да дават трибуна на очевидно обслужващи интересите на фараона анализаторчета, то резонен става въпросът – кого обслужва общественото Национално радио, което само за 2018 г. е получило над 46 млн. лв. от бюджета на държавата, формиращ се от данъкоплатците? Петъчното интервю на Чолаков за Великова е едно от стотиците, които въпросната “журналистка” прави ежедневно в услуга на интересите на Цветан Василев и Иво Прокопиев. И всичко това се случва с мълчаливото съгласие на генералния директор на БНР Александър Велев, както и от напълно ненужните членове на бутафорния Съвет за електронни медии.
Докога БНР и СЕМ ще се правят на слепи, че ефирът на програма “Хоризонт” е превърнат в канал за пропаганда на олигархията у нас?
 
Крайно време е темата да стане обект на внимание и от компетентните държавни органи – Сметна палата, Агенция за държавно-финансова инспекция, НАП, а защо не и “Финансовото разузнаване” към ДАНС, които да проверят – как “журналист” в БНР изплаща образованието само на едно от децата си във Великобритания, като разчита единствено на заплатата си.
 

Силвия Великова отдавна е превърнала ефира на БНР в пропагандна трибуна на подсъдими олигарси и бегълци от правосъдието

Преди две години в медиите стана публично известно, че Великова е лицето в БНР, която си е осигурявала тлъсто финансиране по европейски програми, за сметка на останалите си колеги. Понякога хонорарите на Великова минавали сумата от 3000 лв. на месец, а със заплатата й, достигали до 5000 лв. Тогава Великова се обяви за “жертва” на цензура и започна да протестира, за да запази поста си. Последната година същата беше и хонорувана служителка на кабеларката на олигархията телевизия БиТ, където водеше предаване с друго от прокситата на интересите на Прокопиев и Василев – Полина Паунова. “Предаването” на Великова и Паунова бе превърнато в политическо студио на “проДАй, България”, а срещу непрекъснато канене на провалени политици, двете получаваха не малко количество финикийски знаци.
За капак – Великова уредила собствения си мъж на работа в БНР, нищо, че той работи и в БНТ.