По решение на министъра на енергетиката се предоставя финансиране в общ размер на 56 млн. лв. от страна на „Български Енергиен Холдинг“ ЕАД на „Мини Марица-изток“ ЕАД.

Това обяви министърът на енергетиката Владимир Малинов по време на работна среща с ръководството на „Мини Марица-изток“ ЕАД и „ТЕЦ Марица изток 2“ ЕАД в Раднево.

По думите му средствата се отпускат целево за осигуряване на необходимия финансов ресурс, свързан с изплащане на заплати на служителите, социално осигуряване, плащания към бюджета и други за месеците август и септември.

„По този начин ще се обезпечи и нормалната, и безопасна експлоатационнадейност на рудниците“, допълни още Малинов.

„До края на месец август ще бъде проведен браншови съвет с представители на синдикалните организации на държавните дружества от комплекса „Марица-изток, на който ще се обсъдят всички текущи въпроси“, подчерта министър Малинов.

В рамките на срещата бе дискутирана и тематаслужителите в „Мини Марица-изток“ ЕАД и „ТЕЦ Марица изток 2“ да се възползват от програмата за т.н. „ранно пенсиониране“. Тя ще даде възможност по предложение на работодателя и доброволно решение на служителите да се пенсионират до 60 месеца преди придобиване право на пенсия. Около 1700 служители могат да се възползват в двете дружества за период от пет години.

Продължават и разговорите между експерти на Министерството на енергетиката и представители на Европейската комисия за получаване на положително решение за държавна помощ.

През месец април тази година с решения на Народното събрание и на Министерския съвет държавата ще увеличи поетапно акционерното си участие в капитала на „Български енергиен холдинг“ ЕАД чрез парична вноска в размер на по 250 млн. лв. за следващите четири години, общо 1 млрд. лв. за целия период.

Със средствата ще бъде увеличен капиталът на „Мини Марица-изток“ ЕАД за обезпечаване на всички необходими дейности и мероприятия за възстановяване на нарушените територии и привеждане на източно-маришкия въглищен басейн в устойчиво състояние.