Президентът Доналд Тръмп представи в четвъртък федералните препоръки за отварянето на страната след карантината заради коронавируса. Решението обаче ще бъде в ръцете на губернаторите, пише bg-voice.com. 

Препоръките съдържат три фази след като бъдат изпълнени определени условия:
  • Щатите ще трябва да имат намаляващ брой на новите случаи на грипни и COVID-19 симптоми за последните 14 дни;
  • Намаляване на потвърдените случаи чрез тестване (и като процент от проведените тестове) за 14 дни;
  • В болниците – връщане към пре-епидемична обстановка на броя на случаите и осигуряване на тестване на всички медицински служители.

Ако тези изисквания, щатите могат да преминат към първата фаза.

В нея се предвижда големи бизнеси като ресторанти, кина, спортни зали и църкви да отворят, ако спазват „стриктни протоколи за физическа дистанция.“
Фитнесите ще могат да отворят, ако спазват стриктните правила за физическа дистанция и санитарни протоколи.

Баровете и училищата, детските градини обаче ще останат затворени. Ще продължат да бъдат забранени посещенията в болници и домове за възрастни хора.
Определени избирателни медицински операции ще започнат отново.По време на първата фаза всички хора, които са уязвими към вируса ще трябва да продължат да си седят по домовете. Техните роднини също ще трябва да съобразят, че излизайка на работа или на друго място, могат да пренесат вируса обратно в домовете си.В тази фаза всички ще трябва да спазват правилата за социална дистанция и да избягват пътувания, които не са неотложни.

Доналд Тръмп каза, че има щати, които още утре могат да преминат към първа фаза, защото отговарят на условията.

Втора Фаза

Към втората фаза могат да преминат щати и региони, в които няма данни за възвръщане на заразата и които продължават да отговарят на първоначалните критерии за втори път.
В тази фаза ще отворят училища, детски градини и може да се пътува без това да е наложително. Посещенията в болници и домове за възрастни хора обаче ще са все още забранени.
В тази фаза ресторантите, кината, спортните зали, които са отворили през първата фаза, ще могат да разхлабят правилата за социална дистанция.

Трета Фаза

Към втората фаза могат да преминат щати и региони, в които няма данни за възвръщане на заразата и които продължават да отговарят на първоначалните критерии за трети път.
В тази фаза хората с висок  риск от зараза могат да се върнат към нормалния си ритъм на живот, но да спазват социална дистанция, според препоръките. Останалите пък ще трябва да обмислят „минимизирането на времето, което прекарват на многолюдни места.“
Решението за това кога да се премине към която и да е от фазите ще е в ръцете на губернаторите – ярък контраст с думите на Тръмп от понеделник когато той обяви, че решението ще е негово.
Федералните препоръки имат специфични разпоредби за ресторанти, барове, спортни зали и други, как могат да започнат работа отново.