Беновска пита АОБР за Закона за горивата и диалога Златев – Домусчиев на пресконференция от 22 януари 2019 г. Отговарят Радосвет Радев, изпълнителен председател на БСК, Васил Велев, председател на АИКБ, Цветан Симеонов, председател на БТПП и Евгени Иванов, изпълнителен директор на КРИБ.
 
 
Илиана Беновска: Някак срамежливо Асоциацията на работодателите сякаш премълчавате Закона за горивата и за това, че Асоциацията се раздели на две след напускането на БПГА на КРИБ и оставането й в БСК и този вербален задочен спор между Кирил Домусчиев и Валентин Златев? Моля към четиримата за кратки, но съдържателни коментари, това е важно!
 
Цветан Симеонов: Отговарям веднага, за да не губим времето. Всяка една от организациите има две възможности – или да се подпише под документ, който е от Асоциацията и е приет единодушно, такива са правилата в Асоциацията, или ако нейните членове, защото те са господари наши и ние защитаваме техните интереси, имат други виждания да ги защитава по своя линия като отделна организация. Ако искате да добавите нещо, колеги, ако не ...
 
Илиана Беновска: Искам само да допълня, за да бъдат по-обстойни отговорите, този спор практически не е ли индикатор, че бизнесът се опитва да отнеме правото на изпълнителната и законодателната власт да взема своите решения, призвани по Конституция?
 
Цветан Симеонов: Без да искам да Ви обиждам, това е смешно твърдение! Бизнесът само дава предложения, нещо повече, ние очакваме от държавните институции, от законодателната власт те да дават предложения, пък ако ни питат, наистина ще получат нашето мнение.
 
Васил Велев: Няма никакво разделение, всички сме против сивия сектор, просто в закона има някои недобри разпоредби, които трябва да бъдат поправени. Ако се вървеше по нормалния законодателен път, създаване на законопроект, обществено обсъждане, министерски съвет, съгласувателна процедура, тристранен съвет, парламент, тези неща нямаше да се случат и нямаше да го има този проблем, който сега малко изкуствено се преекспонира.
 
Илиана Беновска: Моля за коментар и в спора Домусчиев – Златев в отговорите!
 
Евгени Иванов: Точно по този въпрос искам да отговоря, споменаването на тези две имена е еманация на сериозността на проблема. В крайна сметка всяка страна е видяла, че без да се намеси няма да има решение, независимо какво е то. И аз се радвам, че спорът започна, макар и по този начин, макар че него латентно го има от месец февруари, тогава в КРИБ седяха всички заинтересовани страни и решаваха проблемите. Така се реши проблема на земеделците, след което на другите беше обещано да се реши проблема, ама не се случи, затова те след това излязоха и казаха – искаме и ние да решите нашите проблеми. Въпросът е, че наистина проблемът е сериозен, но решението му зависи точно от органите, които казаха колегите и ние ще се стараем това да се случи там. Аз ще използвам това, че Вие зададохте въпросите и да Ви благодаря, защото и аз научих нещо, което не знаех, тази задача за един милиард, която вчера са поставили след Ваш въпрос, е много интересна и ние ще започнем да работим по нея, като това ще бъде част от матрицата, ще искаме отговори и по тези въпроси.
 
Илиана Беновска: Само КРИБ или цялата Асоциация ще обследвате има ли нелегален внос?
 
Цветан Симеонов: Моля Ви да не влизате в ролята на водещ на пресконференцията!
 
Илиана Беновска: Защо, ние 55 минути ви слушахме и това е важно, всички се интересуват! Аз не ви питам дали са цъфнали черешите!
 
Цветан Симеонов: Ако искате да си разменим местата и Вие да водите пресконференцията.
 
Илиана Беновска: Аз мога да водя, не се безпокойте!
 
Цветан Симеонов: Знам, че можете, но не е такъв моментът!
 
Илиана Беновска: Не, не чух това позиция на КРИБ ли е само, или на цялата Асоциация, изследването на нелегалния внос на горива!
 
Васил Велев: Нека да Ви отговорим, нали искате всички да чуете, имайте търпение.
 
Радосвет Радев: Миналата седмица всички заинтересовани страни, включително петролната и газова асоциация, структурите в строителството, в минното дело, в БСК постигнаха съгласие по това какво трябва да се промени в нормативен акт, който трябва да влезе в сила в края на този месец. Това, което казаха колегите, е самата истина. Изключително некадърно написан закон. Това, което на мен ми се наложи да правя през миналата седмица, да бъда медиатор между заинтересованите страни, нещо, което са правили колегите в КРИБ, с абсолютно уважение го казвам, през миналата година февруари, когато се реши въпросът със земеделците. Но бяха отпаднали строители, минна техника и така нататък. Това приключи в БСК при нас. Ние на практика направихме оценка на въздействието след като законът вече е приет, спрян за мъничко, ей така, за 6 месеца. Ами то с това се започва законодателният процес, а не завършва с това. И това, което е общото, че некадърността на тези, които правят законите, струва на много места по един милиард. Аз Ви казах моя един милиард, който е за болничните, неговия един милиард, неговия един милиард. И кога тези хора ще разберат, че техните работодатели сме всички ние, включително и вие, защото и вие си плащате данъците. Защото, ако ние имаме такива некадърници на работните си места, те утре вече няма да бъдат наши работници, а тези стоят 4 години там, много поздрави!