Димитър Главчев, ГЕРБ, в „Беновска пита“ във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и  по Радио К2 на 93.9MHz на 26-ти юни 2021 г., заяви позиции по следните теми:

Нападките срещу ГЕРБ и Борисов от политическите им противници.

Водещата поздрави своя гост и попита къде го намира в момента. Димитър Главчев отговори, че е на половината разстояние между хижа „Алеко“ и Черни връх в един заслон.

„Какво търсите там, г-н председателю на Контролната комисия на ГЕРБ, 14 дни преди изборите?“, продължи Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че е заедно с група млади съмишленици от ГЕРБ. Всъщност предложението е било тяхно, да се направи нещо като тиймбилдинг. Самият Главчев два пъти в седмицата си прави разходки из Витоша по няколко часа.

„Нещо стана мода в ГЕРБ да ходите по планините, през миналата седмица бившият премиер и настоящ лидер на ГЕРБ Борисов ходи с младежи от партията по „Вазовата пътека“.

Да не се гласите, разберете ме леко шеговито, да ставате партизани?“, попита Беновска. Димитър Главчев отговори: „Нямаме такова намерение, други партии са силни в това отношение, ние няма за какво да ставаме партизани. Не сме правили неща, от които да се срамуваме, ако някой е правил, нека да се установи по съответния начин и да си понесе последствията.

Но да се прехвърлят вини на индивидуални личности върху цялата партия, мисля, че най-малкото не е справедливо! Ако някой е вършил нещо нередно, има си закони, които трябва да се приложат и да си понесе наказанието!“.

 “Нека да видим едно видео от брифинга на ГЕРБ от 18-ти юни, за да продължим разговора за политика ефективно! Ще пуснем видеото от 18-ти юни, когато Борисов загадъчно влезе на пресконференция при въпроса дали ексминистър-председателят Бойко Борисов ще бъде пак министър-председател?“, продължи Беновска и пусна в ефир видеото:
 
 
////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
 
След въпроса кой ще бъде премиер на ГЕРБ, ако правят правителство, внезапно врезе Бойко Борисов:
Бойко Борисов: Добър ден!
 
Деница Сачева: Ето го отговорът на Вашия въпрос!
 
Бойко Борисов: Понеже чух какво питате. Явно е, че не ви интересува, че провалиха ваксинацията, явно не ви интересува, че другите държави ще ни изолират и когато светът започне да се възстановява, а той се възстановява и вече плановете за възстановяване започват да работят, ние трябва да отговаряме на въпросите на разни пияници.

Но поразучих малко, защото тях ги карат да подписват декларации, че няма да разпространяват информация, става въпрос за някакъв сигнал от 2009 г. нито го знам този човек, нито го познавам.

Поразпитах малко, но то се оказа друг човек сега, защото този, за който твърдяха в началото, работи в одита на Министерството на здравеопазването и то вече много години. А някой чул бил уволнен през 2009 г. и аз трябва да си спомням дали през 2009 г. някой е идвал при мен.

И сега разиграват целия този панаир, целия този цирк не срещу прокурори, следователи или бизнесмени, целият съм аз, за което ви предупредих. От 2009 г. искате ли да ви разпитам вие помните ли с някой дали сте се срещали? И кой какво е чул? И като не разгласяват те информацията, не им дават, виканите, защо се разгласява в друга медия от самия министър с пропагандна цел единствено?

Никога от моите уста такива изречения, че ще пращам някой някъде, не са изричани. Нямам спомен никакъв! Не го познавам, не го знам и не искам да го знам!

На детектор на лъжата ако искате да ме сложите! В момента съчиняват, искат да измислят нещо, защото всичките им приказки за корупция, за второ, трето, четвърто!
 
Бойко Борисов: Ако ме викнат. То има 3 седмици до изборите. Те трябва да ме викнат по-другата седмицаТам вие ще сте предупредени, ще има панаир. Това е същото като със шкафчетата. Аз съм се заклел, че нямам златни кюлчета в най-святото! Те ме издебнаха, заснимаха, направиха, монтираха и ме удариха. Това е началото и края на един голям сценарий!
 
Журналист: Г-н Премиер, може ли поименно, казвате „разни пияници“, цитирам дословно, кой визирате с това?
 
Бойко Борисов: Разни пияници! И аз като тях – един ми каза, че Борисов евентуално, може би е едикакво си. И аз така съм чул. А пък този пияница, мога да конкретизирам, съм го виждал в Банкя как пие, много пъти!
 
Журналисти: Кой е той?
 
Бойко Борисов: И аз се сещам, ама не съм сигурен, ще го гледам. Но той знае, че съм го виждал, в Белата къща и не само!
 
 
///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
 
 „За кой „пияница“ в „Белата къща“, известен ресторант в Банкя, става дума?“, попита Беновска. Димитър Главчев отговори: „Аз не го познавам този пияница, сигурно защото не съм от Банкя!

Много е хубаво, че експремиерът отговаря конкретно на тези обвинения, които са смехотворни. Те обвиненията срещу него освен кюлчета, пачки, сега имаше и някакви „кюфтета от човешко месо“.

Може ли нормален човек да повярва на нещо подобно? Като съпоставите отношението на европейските лидери, даже някои от тях и сега продължават да идват и да се срещат с него, като съпоставите това отношение с отношението на „разни пияници“, хората с разум могат да преценят кое натежава повече!“.

„Ако продължим в шеговито-ироничния тон, аз мога да посъветвам Бойко Борисов да стане веган, за да не може никой да го обвини, че може да предлага „човешки кюфтета“ на някого!“, продължи Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че в шеговития тон можем да отидем доста далече, но това вече не е шега.

Действията на служебното правителство.

„Бойко Борисов сега, по инициативата на „някой пияница“, вероятно ще бъде викнат на разпит за тези „човешки кюфтета“?“, попита Беновска. Димитър Главчев отговори:

„При друг пияница най-вероятно, може би се сещате какво имам предвид!“. Беновска продължи: „За Малкия принц се сещам, той отива на планетата на пияницата и го пита – ти защо пиеш? Пияницата му отговаря – за да забравя. Какво да забравиш? Че ме е срам! От какво те е срам? От това, че пия! Казвам го, за да попитам в омагьосан кръг на „срам и пиене“ ли, образно казано, метафорично, се върти този служебен кабинет?“.

Димитър Главчев отговори, че тези шеги не са много подходящи, защото говорим за държавата, а действията на служебното правителство няма да доведат до нищо добро. Той продължи: „Сега, когато няма законодателна власт, се оказа, че на правителството му пречи съдебната власт. Слушах какво каза служебният министър на икономиката, той директно оспори решение на съда!

Аз не си спомням в други нормални времена, когато трите власти действат независимо една от друга, изпълнителната власт да се е оплаквала от законодателната или съдебната или която и да е власт да се е оплаквала от другите две.

Право на гражданите е да изявяват недоволство от една от властите, но когато ти си на длъжност в една от тях, че и министър, ми се струва признак на неподготвеност и неадекватност за мястото, което заемаш!“. Той добави, че в момента изпълнителната власт на практика е безконтролна с един единствен началник в лицето на президента Радев. „Ако към това се стремим – това си е чиста форма на диктатура!“, категоричен бе Главчев.

Обещаните от министъра на икономиката кредити за малки фирми без обезпечение.

„Г-н председателю на 44-то Народно събрание, обръщам се към Вас като икономист, какво ще кажете за кредитите, които се гласи да отпусне министърът на икономиката Кирил Петков със съдействието на министъра на финансите Асен Василев в размер на 2,5 милиарда на малкия и средния бизнес?

Веднага Ви казвам къде е заровено кучето, привидно тези кредити изглеждат необезпечени, но всеки собственик на малко и средно дружество, което естествено е бедно, трябва да заложи собственото си имущество като гарант, независимо, че Фондът на фондовете предлага обезпечение!“, попита Беновска. Димитър Главчев отговори:

„От това, което чувам от двамата, стигам до извода, че в Харвард не са изучавали много задълбочено финанси и икономика, тъй като в началото имаше едно сериозно объркване на понятията „кредит“ и „помощи“.

Казаха, че ако не били раздадени тези кредити от ББР, то щели да отидат за помощ на ресторантьорите, а това са съвсем различни неща. А сега ме подсещате, че освен на съдебната власт, се оказа, че и БНБ пречи на икономическия министър, защото се оказа, че и БНБ не действа достатъчно бързо по смяната на ръководството на ББР!“.

„Но БНБ няма право да се намесва по вписването на новото ръководство!“, отбеляза Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че са сменили шефа на Агенцията по вписванията, сега се оказва, че проблемът бил в съда. Главчев беше категоричен, че ако има нередности в ББР, то всеки трябва да си понася последствията, но в рамките на закона.

Димитър Главчев категорично заяви, че не е вярно твърдението на икономическия министър, че за кредитите за малките и средните предприятия не се иска обезпечение.

На практика се търси обезпечение от физическите лица, които участват в дружеството. Водещата отбеляза, че физическото лице отговаря с имуществото си, докато юридическото лице по ТЗ отговаря с капитала си, който може да бъде и 1 лев. „Имуществото на физическото лице може да бъде единственото му апартаментче!“, допълни Беновска.

Димитър Главчев отговори: „Може, освен ако не е предприел действия, за каквито става въпрос, сега дискутират, че някакви подобни действия бил предприел шефа на НАП, когато си прехвърлил фирмата и ревизионният доклад показва задължения от 1,5 милиона.

Между ревизионния доклад и ревизионния акт фирмата отива при лице, което няма никакво имущество, освен ако нямат предвид това да отпускат кредити на такива фирми, които нямат никакво имущество. Ако тази схема прилагат, която очевидно им е много позната, тогава вече става ясно!“.