Министрите в оставка Николай Нанков и Валентин Радев отговарят на въпроси на Илиана Беновска на пресконференция в МС от 31 август 2018 г.
Илиана Беновска: Беновска, „Радио К2“. Към двамата министри Нанков и Радев – можете ли да кажете ясно – къде е вашата вина, как ви беше съобщено за оставките, изложихте ли мотиви да си подадете остаките и ще напуснете ли политиката и дали няма да станете опозиция?

Николай Нанков: Ако ми позволите да започна отзад напред – в никакъв случай темата с опозиция и емоции и чувства в случая не трябва да бъдат използвани и мисля, че тази тема не стои на дневен ред. Ние сме хора с морал, затова понасяме и тази отговорност, тук минавам на първата част от въпроса, която ние носим, именно политическата отговорност, като ръководители на трите министерства, на трите структури, които имат касателство по трагичния инцидент.

Това, което още в началото на седмицата заявихме, нашата основна цел, на цялото правителство, е справедливостта максимално бързо да дойде на дневен ред. Ние съдействаме, седействахме и ще съдействаме и оттук нататък с всичко възможно, за да може следствието да приключи по възможно най-обективния начин и наистина да се въздаде справедливост на базата на отговорносттите, които всеки участник, по линията на институционалната отговорност, а и не само, в трагичния инцидент трябва да понесе.

Илиана Беновска: Мотиви написахте ли и вие сами ли си подадохте оставките?

Николай Нанков: Още в неделя споменах, с това започнах, още в неделя заявихме и декларирахме готовност след срещата, която беше организирана в МС по случая от събота да подадем нашите оставки като ангажимент морален, а и като отговорност, която носим като политици и като ръководители на тези три министерства

Валентин Радев: Само ще добавя за опозицията, разбира се, че за опозиция не сме си и мислили. Питате ни, за да го заявим просто, благодаря Ви! Поне аз, но и колегите мисля, доколкото ги познавам. Мотиви не сме писали, аз не видях другите колеги, но поне аз не съм писал. Това, което Ви казах, това е. Ние сме разговаряли с премиера за това, така че няма какво да го убеждаваме или да пишем мотиви за пред вас. Мотивите са това – носим политическа отговорност, персонална вина всеки един от нас, вероятно и такава има, но има много други, които са виновни за това, което се е случило, ние очевидно не сме организирали работата в министерството, аз поне така схващам нещата, така, че да не се случи този инцидент. Той всъщност преля чашата. Пътно-транспортните произшествия в Бълагрия, нека го кажа, през последната година кривата върви надолу, ние ги намаляваме. Там всичко върви добре, в добра посока. Да де, но се случи това. Трудно ще го обясним. Единственият начин да го обясним отсега, преди органите да кажат кой е виновен, ние политическа отговорност казваме – ето, ние сме лицата на министерствата, ние подаваме оставки. Така се прави по белия свят и ГЕРБ го прави.

Илиана Беновска: Само не ми отговорихте – ще напуснете ли политиката или ще се върнете в Народното събрание и двамата?

Валентин Радев: Вероятно ще се върнем в Народното събрание. Чак в такива детайли не сме отивали натам. Ние сме министри в оставки, докато намерят нови министри, това е работа на премиера, ние продължаваме да си вършим работата. Предполагам, че това е естественият ход, за да сме на светло пред вас най-малкото. Защото ако се скрием и ни няма и там, но това е само мое разсъждение в момента. Ще го обмислим, ще решим с партията какво да направи. По-добре там да ни питате и да продължаваме и ние да даваме информация, така поне аз си мисля.