И днес няма да се събира Коалиционният съвет, съобщи вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов по Нова телевизия. По думите му няма друга причина за отлагането му, освен ангажиментите на част от лидерите.

Шефът на депутатите от ГЕРБ пътува, а в провинцията е също и лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Самият Каракачанов също имал ангажимент сутринта. Това е второ отлагане на регулярната среща на коалиционните партньори, след като миналия понеделник събирането пак се отложи. На този съвет лидерът на "Атака" се готви да иска оставки в МВР и да настоява партията му да оглави ведомството.

По повод намерението на Волен Сидеров да участва заедно с Николай Бареков и консерваторите в битката за евродепутат, Каракачанов заяви, че преди две седмици в Обединени патриоти обсъдили темата как ще се явят на предстоящите избори за европарламент догодина. "На тази среща се изрази това желание - ние смятаме, че ОП трябва да издигне общи кандидатури. Оттук-нататък всяка партия е в правото си да взема решения, но не смятам, че представлява развод. Няма връзка едното с другото", не се притеснява Каракачанов. Той уточни, че няколко дни преди участието на Сидеров във форума на консерваторите "с един депутат от консерваторите", лидерът на ПГ на ОП и на "Атака" го е информирал, че ще присъства.

"Спекулация отвсякъде" нарече Каракачанов слуха за бившия съратник на Сидеров в "Атака" - Светлозар Лазаров, и евентуалното му назначение на поста главен секретар на МВР. Обсъждат се няколко имена, но той не е сред тях, натърти вицепремиерът.

Каракачанов защити и вътрешния министър Младен Маринов от атаките на Волен Сидеров.

Няма основание да си подава оставката заради пътно произшествие, свърши си чудесно работата по убийството в Русе, е оценката на вицепремиера с ресор сигурност. Каракачанов отново се обяви за връщане на смъртната присъда с ясното съзнание, че това няма как да се случи. По думите му обаче такива, като убиеца на Виктория Маринова, няма да се поправят дори и след 20 години в затвора. Той дори заяви, че това не са нормални хора, а психопати, като спести всички ужасяващи подробности около убийството, с които бил запознат, но не са били оповестени.

По темата за покупката на нови изтребители Каракачанов каза, че експертната комисия е трябвало да приключи работа на 19 октомври, но срокът за работата й ще бъде удължен с 10 дни.

Имаме 4 самолети, една от офертите е много финансово изгодна, но трябва да изчислим всичко - цената, спрямо бюджета, доставката на самолети, необходимите средства за поддръжка минимум за 30 г., мотивира се министърът на отбраната.

В такива случаи винаги възниквали въпроси, които трябвало да бъдат зададени писмено на участниците в конкурса, което изисквало време.

С десетина дена максимум ще забави комисията и в края на краищата летците, заради които ги купуваме и ще летят на тях, и те трябва да имат думата", коментира вицепремиерът.