Днешният Коалиционен съвет беше доста конструктивен - няма теми, които да ни разделят. Това каза пред журналисти председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов, предаде агенция „Фокус“.

„Коалиционният съвет през днешния ден беше рутинен. Няма нещо, което да провокира теми, които да ни разделят. Премиерът ни запозна с посещението, което направи в Ню Йорк, разговорите, които са проведени и усещането къде стои Европа, както и къде се намираме ние като държава в този цялостен геополитически план“, уточни Цветанов.

„Коалиционният съвет беше доста приятен и доста конструктивен. Обсъждахме актуалните въпроси и най-голямото предизвикателство за управляващата коалиция – приемането на бюджета за 2019 година“, отбеляза той.

Цветанов обясни, че все още не може да се говори за конкретните параметри на бюджета за догодина. „Знаете, че първо трябва да бъде приет в Министерски съвет, след това да бъде в парламента. Ние сме в готовност в съответните комисии, които ще имат отношение по него, да може да се свърши работата по първо и второ четене и в края на ноември месец бюджетът да бъде приет“, посочи той.

По думите му докато бюджетът не бъде представен от финансовото министерство, може да се говори само за хипотези. „За мен е важно, че БВП ще бъде по-висок от 105 млрд. лв. както беше до сега, което означава, че се движим в изпълнение на ангажимента си за изпълнение на управленската си програма“, коментира Цветанов, като припомни, че управляващите са заложили до края на управленския мандат БВП да достигне 120 млрд. лева, а средната работна заплата да стане 1500 лева.

„Убеден съм, че всички тези параметри ще бъдат изпълнение. Надявам се, че с увеличението на бюджетните заплати с 10% ще може действително за затвърдим всички тези, които говорим до момента“, допълни той.