Превес има вариантът да се отиде на предсрочни избори. Това каза в интервю за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

По думите му ситуацията е била очаквана, тъй като още преди изборите данните са посочвали, че Слави Трифонов се превръща във втора или трета политическа формация и без него няма как да се сформира правителство.

„Беше ясно, че парламентът ще е фрагментиран, оттук нататък седи въпросът дали неговата заявка, че няма да прави правителство със старите три формации – ГЕРБ, БСП и ДПС, ще бъде спазена.

Ясно беше, че ако не получи подкрепа от някоя от трите партии, трябва да се отиде на нови избори. Въпросът е какво се случва при нови избори. Едната линия е, че Слави Трифонов ще получи повече гласове, а другата – обратното“, коментира експертът.

Тихомир Безлов подчерта, че на този етап никой не коментира вариант за евентуална подкрепа на „Има такъв народ“ за правителство на ГЕРБ.
„Според мен ни остана още малко да чакаме. Ако приемем, че следващата седмица ГЕРБ ще имат мандат, който няма да бъде реализиран, по-следващата идва мандатът на Слави Трифонов и неговата партия. Тогава ще стане ясно накъде отиват нещата.

Превес има вероятността да се отиде на предсрочни избори. Ако вземете мандата и предложите правителство, няма как да не направите правителство. Въпросът е колко устойчиво ще е едно такова правителство, какво ще донесе – ще донесе негативи в една такава трудна за управление ситуация. Едно от нещата, които трябва да коментираме, е, че се намираме в криза, по-дълбока от 2009 година“, обясни Тихомир Безлов.

Бюджетът е на дефицит, който ще продължава да се увеличава, подчерта той. В целия свят има значителен спад на българския експорт. Туризмът на практика е полуразрушен, а той е важен фактор за бюджета, каза още Тихомир Безлов.

„Ние сме в доста критична ситуация и тепърва ще виждаме как ще се развиват проблемите с икономиката. Цялата тази дискусия за едно бъдещо правителство или предстоящи избори трябва да я гледаме и от перспективата какво се случва с икономиката, защото влошаването на ситуацията в страната чисто икономически ще повлияе на всички политически партии.

Възможно е инцидентите с икономиката да доведат до нагласи за изборите. Много неизвестни има в това уравнение какво ще се случи при всяко едно от решенията“, допълни Тихомир Безлов.

Според него при стабилизация по отношение на пандемията е възможно БСП и ДПС да получат повече гласове при евентуални предсрочни избори, но нито БСП, нито ДПС дават заявка за това. Двете партии са склонни да подкрепят правителство на Слави Трифонов, вместо да се отива на предсрочни избори, отбеляза Тихомир Безлов.