Не ви ли се струва, че има нещо много символично в деня, в който отбелязване 200 години от рождението на този голям българин, на следващия ден ще трябва да конструира новото Народно събрание.

Много ми се ще заветите на Георги Раковски да стигнат до пленарната зала. Много се надявам да имаме стабилно правителство, стабилност в страната и най-вече новите народни представители да разберат, че доверието е голяма отговорност - много лесно се печели и още по-лесно се губи.

Това коментира вицепрезидентът Илияна Йотова пред журналисти по повод 200-годишнината от рождението на българския революционер Георги Раковски.

,,Най-голямото ми желание е след утрешния ден да се върне авторитета на българския парламент в българската парламентарна република. Нещо, което загубихме в последните години. Не само да чуем, а да научим и разберем завета на Раковски, който направи теорията на българската държавност преди да имаме държава'', добави вицепрезидентът.

Борисов каза тежката си дума кого ще предложи за премиер ВИДЕО

Думите на Борисов, че не иска да бъде разделител като Радев нямат никакво значение с днешна дата. Вчера слушам различни политици, които говорят, че са обединители и продължават старата песен с нов глас, допълни Йотова.

В крайна сметка хората в България казаха какво мислят за тях - по-малко от 1/3 от броя на гласувалите българи. Оттук-нататък най-добре се проверява на избори, ще видим каква ще бъде и нашата съдба на президентските избори. Тогава българите ще дадат своята най-добра оценка кой е обединител и кой е разделител.

Това че определени политически опоненти имат определено страх и комплекс от личността на Румен Радев си остава за тяхна сметка, подчерта вицепрезидентът.

Вицепрезидентът сподели, че ѝ е трудно да прецени дали има нужда от предсрочни парламентарни избори.

,,Аз винаги съм вярвала в разделението на институциите и властите. Нека утре се събере българският парламент, нека да направят своите консултации политическите групи.

Признавам, трудно ще бъде да се състави правителство - около какво ще се обединят? Ако се обединят само около политически сметки за оцеляване, очевидно е, че по-добрият вариант са нови избори. Ако действително намерят силите да изпълнят определени приоритети, от които всички ние се нуждаем в момента, за да има стабилната държава, за която говоря, тогава нека да съставят стабилно правителство.

Всичко е в техните ръце. Ние от нашата страна ще спазваме нашите конституционни правомощия, защото за разлика от много от наши политически опоненти, ние дълбоко уважаваме, следваме и спазваме основния закон на страната'', добави Йотова.