49-ият парламент си отива утре - с клетвата на 50-ия. 50-ият обаче вече е в мандат, тъй като има едно решение на КС от 2001 г., че мандатът на НС започва да тече от деня на изборите. Това означава, че в момента имаме два парламента в мандат.

Това обясни пред БНТ конституционалистът проф. Пламен Киров. Той посочи, че съгласно последните промени в Конституцията мандатът на текущото Народно събрание приключва с полагането на клетва от новите депутати, но не е включен текст кога започва новият мандат - тоест, решението на КС е актуално.

Не е невъзможно да се повтори ситуацията с едноседмичния избор на председател от предишния парламент, но Пламен Киров смята, че този път депутатите ще проявят повече разум заради започналите преговори.

"Традицията е председателят да се излъчи от най-голямата по численост парламентарна група, но ние често нарушаваме тези неписани правила. това е едно джентълменско споразумение, никъде не е написано, че непременно трябва да е така, но традицията е такава от 1991 г. насам", каза Киров.

ЦИК трябва да даде разумно обяснение как при 85% сбъркани протоколи беше определен верен резултат, коментира още той.

"Колко от сбърканите протоколи са поправени, като: всички изборни книжа се вадят, бюлетините се броят наново и тогава се нанасят корекции?"

Според него 17% от протоколите не съответстват на това, което се намира в чувалите. Никой не оспорва избора, защото срокът за обжалване е до един месец след обявяване на изборния резултат, а нито една политическа партия не е наясно каква е картината във всички 12 000 секции.

Смяната на членовете на СИК в последния момент проф. Киров обясни така:

"Обществена тайна е, че се купуват гласове. Само че ако купите цяла комисия, тогава ще си спестите много пари и можете да купите много повече комисии, отколкото гласове. Дано в предстоящите дни не видим и купуване на депутати".

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!