На-късно в петък президентът ще разпусне парламента. Най-вероятно предсрочните избори ще са на 11 юли. Следва и сформиране на служебно правителство. Това заяви пред БНТ бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров. 

"Ако отново няма сформиран мандат след следващите избори, то президентът пак ще назначи служебно правителство, което може да е в същия състав. Служебно правителство може да има докато има правителство, което се сформира по парламентарен път", разкри още експертът. 

Служебният кабинет не може да актуализира бюджета, да тегли заема – т.е. всички действия, за които има нужда от одобрение на парламента. Може обаче да прави ревизия на предишно управление, съобщи бившият конституционен съдия. 

Президентът ще излъчва служебни кабинети дотогава, докато действащ парламент не може да излъчи редовно правителство. Има срок, в който държавният глава не може да разпуска парламент, който не е излъчил правителство – по-малко от 3 месеца до края на мандата му. Бройте от 22 януари, 2022 година назад, посъветва Киров.

"Служебното правителство не организира изборите, а ЦИК. Временните управляващи само дават "зелена светлина" това да се случи, коментира проф. Киров. 

Изборите се провеждат от ЦИК, а служебното правителство осигурява логистиката и парите, припомни бившият конституционен съдия.

И посочи, че държавният глава сега може да върне предложение за кандидатура за ЦИК и да поиска друга кандидатура.

Киров определи като "малко шокиращо" предложенията на БСП, защото при трите им кандидатури няма нито един юрист. Сред предложенията е Емил Войнов, който от ГЕРБ посочиха като "виновник" за сложните протоколи на редовните избори на 4 април, 2021 година.

Бившият конституционен съдия предупреди и, че ЦИК ще трябва да работи много стегнато заради свитите срокове – например на 57-мия ден преди датата на изборите трябва да се почнат консултации за Районните избирателни комисии, на 56-тия трябва да се утвърдят избирателните райони.

"Получава се комична ситуация – камерите ще наблюдават машините. След като имаме машинно гласуване, какво ще се наблюдава? Предстоят комични ситуации", смята бившият конституционен съдия.