Старозагорският депутат от ГЕРБ-СДС и бивш министър на образованието Красимир Вълчев заяви днес на пресконференция, че има реална възможност през есента и зимата в България да има газова криза, предаде БТА.

“Неразумно е, когато нямаш алтернатива за доставка на газ, да предприемеш крайни действия“, заяви Вълчев по отношение на прекратения договор с „Газпром“ за доставка на синьо гориво.

От думите му стана ясно, че България трябва да предприеме действия за постигане на енергийна независимост, но това изисква време и е невъзможно да се случи в рамките на два -три месеца. Народният представител допълни, че терминалите за доставка на втечнен газ от САЩ са резервирани за износ, а в Европа те са резервирани за внос.

„Много малко вероятно е хранилището в Чирен да бъде запълнено до толкова, че да имаме достатъчно резерви за зимния сезон“, обясни още Вълчев.

Депутатът коментира и гласуваната, и приета на второ четене преди дни Актуализация на държавния бюджет за 2022 година. Според него „бюджетът дългосрочно е вреден за България. Той цели трайно увеличаване на държавния дълг през следващите години“, каза още Вълчев.

Старозагорският народен представител допълни, че извънредни парламентарни избори са наложителни, тъй като „потенциалът за създаване на стабилно, работещо правителство е изчерпан или го няма“.