“На бюджетна комисия в парламента победи не толкова популизмът, колкото шизофренното поведение, защото няма как ГЕРБ да казват, че няма пари в бюджета, а от друга страна да вдигат разходите. От една страна казват, че ще подкрепят бюджета, а блокираха заседанията на парламента досега.

Доста странни гласувания се получиха заедно с ГЕРБ, ДПС, “Възраждане” и “Има такъв народ.” Това коментира народният представител от “БСП за България” Благовест Кирилов в предаването “Денят On Air” по Bulgaria On Air. 

“Наблюдаваме едни предизборни обещания, а някой ще трябва да изпълнява този бюджет. Накрая ще плащаме всички ние”, посочи той.

Според Кирилов, ако бюджетът бъде гласуван до края на седмицата, пенсионерите ще получат своето увеличение на пенсиите в края на юли или най-късно в началото на август. “Тези средства са им крайно необходимите, защото те най-много усещат ефекта на инфлацията”, каза той. 

По отношение на приета 0% ставка на ДДС за хляба Благовест Кирилов увери, че има ясна дефиниция кое се определя като хлебно изделие и кое влиза в обхвата на мярката, така че не би трябвало да има поле за спекулации с нея.

“Компенсациите за бизнеса към момента са без промяна и са това, което  беше предложено от Министерството на финансите. Но нека да изчакаме какво ще се случи в зала, защото там се гласува и може да има изненади”, коментира още той гласувания в бюджет в ресорната парламентарна комисия.

“БСП винаги трябва да е готова за избори. Тя е партията с най-дългогодишен опит в българската политика и няма как да не е готова за избори”, каза в заключение Благовест Кирилов.