Гълъб Донев остава служебен премиер с четирима вицепремиери – Атанас Пеканов, Лазар Лазаров, Христо Алексиев и Иван Демерджиев. Това стана ясно по-рано през деня, когато президентът обяви състава на служебния кабинет.

Вижте и някои от значимите реплики по време на първия мандат на Гълъб Донев като служебен министър-председател. С втория си мандата Гълъб Донев може да се окаже рекордьор на поста служебен министър-председател. Първият му мандат продължи близо половин година и премиерът не пестеше самоиронията. Когато дойде време за парите на държавата.

„Стигнахме до шегата, с която започна работата на служебния кабинет -  как Гълъб Донев прави бюджет - перо по перо“, каза тогава Донев.

Шегувайки се, той изрази леко разочарование, че 48-ото Народно събрание така и не успява да намери успешен модел за редовно правителство. Всички помнят думитe, когато първия мандат на ГЕРБ-СДС не успя. 

„Вече си представях заглавията в медиите – Гълъб Донев отлетя от Министерския съвет. Оставаме обаче както стана ясно, остава и надеждата за съставяне на редовно правителство. От хода на дискусията ясно пролича, че тази мисия за работа за хората на България се възприема и от народните представители. Това ни дава надежда за търсене на успех в търсене на модела за съставяне на редовно правителство“, каза Гълъб Донев, министър-председател.

В навечерието на отчета на служебното правителство Донев се обърна към вицепремиера Атанас Пеканов с многозначителни думи: „Атансовден е вицепремиер Атанас, пожелавам ти във всеки един момент без значение дали си премиер, или вицепремиер, пази името си се от коментатори.“

А само преди ден благодари на колегите си.

Тези думи на Донев от последното заседание на МС ще ви разтърсят

„Въпреки всички нападки и проблеми, показахте здрави нерви и характер в битките, които водихме да върнем държавата на хората“, каза старият нов служебен премиер.

Единствената рокада в служебното правителство е тази на Велислав Минеков. Докато той беше на поста имаше напрежение между него и актьорите от Народния театър. Конфликтът възникна след надрасканата врата от режисьора Александър Морфов на PR-a на Народния театър Велислава Кръстева.

Кръстева е била депутат, заместник министър на културата и бивш PR на ДПС. С писмо до президента 49 артисти от Народния театър пък поискаха оставката на министъра на културата. Аргументът им е, че с публичните си изяви по конфликта в театъра, Велислав Минеков уронва престижа му.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук