Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) настояха за предприемане на дипломатически стъпки България да стане разпределител в енергийния проект "Бял поток", съобщиха от БСК.

В писмо на трите организации до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и енергийния министър Теменужка Петкова се казва, че работодателските организации са били информирани от български фирми с контакти в правителствените среди в Туркменистан за ускорено придвижване на проекта "Бял поток", заобикалящ България, за доставката на 16 милиарда кубометра газ от Туркменистан за Европа.

По тяхна информация, за важността на проекта е заявил официално Марош Шевчович - вицепрезидент на Европейската комисия, а самият проект е включен в списъка на проектите в ЕС "от общ интерес", което го определя като приоритетен за финансиране от европейските фондове и европейските банки, дори вече са отпуснати средства за работа по проекта на газопровода Туркменистан - Азербайджан - Грузия - Черно море - Румъния - Западна Европа. "Бял поток" е с дължина от 1 138 километра и ще доставя 16 милиарда кубометра газ през 2022 г., пише в писмото. Подготвя се от грузинската нефтогазова корпорация GOGC, която е основният собственик на проекта и се управлява от Министерството на енергетиката на Грузия.

GOGC е разработила пътната карта на газопровода. През 2019 г. планира да завърши всички изследователски работи, които се оценяват на 35 млн. долара, голяма част от които ще изплати ЕС. В писмото се изтъква, че буди недоумение насочването на газопровода към Румъния и оттам - за Западна Европа, заобикаляйки по-краткия път през България, игнорирайки определянето на енергийната свързаност на България със Западните Балкани. Тези решения за пътя на газопровода се приемат по време на нашето Европредседателство и ни обричат да станем придатък към Западните Балкани, изтъкват деловите среди и изразяват надежда българските представители в ЕС да положат необходимите усилия този проект да определи България да стане разпределител със стратегическото си положение на този енергиен поток.